Färre missbrukare får institutionsvård

Allt färre Piteåbor får vård på behandlingshem för sitt missbruk. Hur det är möjligt är oklart, men kostnaderna för missbruksvården sjönk kraftigt under 2019.

Antalet Piteåbor som fick vård på behandlingshem för sitt missbruk minskade kraftigt under 2019. Enhetschefen Gunilla Granqvist har svårt att förklara varför, men säger att fler får hjälp på hemmaplan via öppenvården.

Antalet Piteåbor som fick vård på behandlingshem för sitt missbruk minskade kraftigt under 2019. Enhetschefen Gunilla Granqvist har svårt att förklara varför, men säger att fler får hjälp på hemmaplan via öppenvården.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå kommun2020-02-23 21:00

Under 2019 var antalet besök på mottagningen 6 822. En ökning med 1 363 besök jämfört med 2018.
Det finns alltså inga tecken på att behovet av stöd och hjälp för missbruksproblematik minskar.
– Nej, det är inte mindre droger nu. Snarare en tendens att det ökar enligt polisen. Vi ser också att många har problem med alkohol, säger Gunilla Granqvist, enhetschef för missbruk och social psykiatri. 

Under 2018 fick 17,5 Piteåbor (medeltal per månad) vård på behandlingshem. Under 2019 var motsvarande siffra 5,75 Piteåbor per månad.
Antalet vårddygn minskade också kraftigt under 2019 och därmed en kostnadsminskning på tre miljoner under 2019.
Hur går det här ihop?
– Det är faktiskt svårt att veta. För en del är det nödvändigt att skickas till behandlingshem, men för andra kan hjälp via öppenvården fungera minst lika bra, säger Gunilla Granqvist. 

Får människor den vård de behöver idag?
– Ja, vi räknar inte pengar på det sättet. Däremot kan en klient få andra alternativ. Öppenvården har alltid varit vår bas, men jag är själv förvånad över minskningen av vårddygn.

För drygt ett år sedan övertog politikerna i socialnämndens au beslutsrätten över vem som ska få institutionsvård. I en rapport skriver Gunilla Granqvist att "Vi kan se en fara i att Piteåborna inte får den hjälp de behöver i rätt tid, med personligt lidande och ökade konsekvenser av beroendet".
– Motivation är en färskvara och visst finns det risker, men vid akuta fall kan vi gå direkt till nämndens ordförande. Socialnämnden har aldrig nekat någon vård. Däremot finns det ett uppdrag att minska kostnaderna.

I oktober startades en tolvstegsbehandling i grupp fem dagar i veckan. Just nu deltar elva personer och resultatet är försiktigt positivt.
– Alla är kvar under behandling och det fungerar jättebra, men det har gått väldigt kort tid. Det kommer att fortsätta och vi tittar också på andra metoder på hemmaplan, berättar Granqvist.

Bostadsfrågan är viktig för den som försöker bryta ett missbruk. Missbruksvården förfogar över några ettor, men att få tillgång till en sådan är förenat med ett regelverk, bland annat drogfrihet.
– Det är svårt att bryta ett missbruk och återfall är vanligt.
Missbruksvården möts ibland av kritik, men Gunilla Granqvist ser det som en ekonomisk och mänsklig investering.
– Om vi inte fanns skulle kostnaderna för samhället bli mycket högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!