Piteå kommun har länge haft som målsättning en befolkning på 43 000 år 2020. I ett längre perspektiv, 2030, är målet 46 000 invånare.
– Det lär inte bli så, men för att trygga välfärden så måste vi vara fler som jobbar, säger Piteås kommunalråd Helena Stenberg (S).
Men befolkningen fortsätter att öka, om än långsamt. Enligt SCB fanns det 42 307 Piteåbor den sista september 2019. En ökning med 191 personer sedan årsskiftet.
– Det är jättepositivt och bra för en kommun av vår storlek. Vår prognos för helåret är en ökning med 142 personer. Vi ser ju att det mest är storstadsregioner som ökar.
Men ökningen är lägre, 170 personer, om den preliminära siffran för oktober räknas med. Den siffra som gäller när skatteintäkterna beräknas den 1 november.
Att Piteå har en vision om att växa och bli en stabil kommun vid kusten är förstås en viktig ambition, men antalet födda är lägre än antalet döda. Förvisso bara minus nio efter tre kvartal.
– Det är en utmaning för oss och hela länet. Färre försörjer fler, men under året har vi haft överskott flera månader och vi hoppas att det är ett trendbrott. Vi jobbar för att bli ännu mer attraktiva för barnfamiljer.
– I det arbetet ingår att bygga fler bostäder och att fortsatt kunna erbjuda bra förskola och skola. Vi tror också att vi kan erbjuda jobb i än högre utsträckning framöver.
Samtidigt är Piteå den kommun i Sverige med lägst andel utrikesfödda, 6,5 procent, och lägst andel personer med utländsk bakgrund, 7,5 procent.
– Det är pinsamt, men också en möjlighet. Vi analyserar varför det är så, men kan också konstatera att de som stannar och deltar i projekt ofta kan räkna med jobb. Vi måste bli bättre här, säger Helena Stenberg.
Älvsbyn med en befolkning på 8 090 personer har tappat 50 invånare under de tre första kvartalen. Minus tolv i födda/döda-statistiken.
– Det är tråkigt, men samtidigt har vi ganska stabila födelsetal. 68 födda under de tre första kvartalen är positivt. Vi välkomnar fler barnfamiljer, men vi har en viktig uppgift att skaffa fram fler bostäder i tätorten, säger Tomas Egmark (S), kommunalråd i Älvsbyn.
Egmark konstaterar samtidigt att fortsatt minskning av befolkningen långsiktigt kan bli problematiskt.
– Inte minst handlar det om kompetensförsörjningen. Vi behöver bli fler i Älvsbyn, men även sett till hela länet.