Fängelse för grov kvinnofridskränkning

En man i 45-årsåldern döms till fängelse för grov kvinnofridskränkning samt ytterligare tre fall av misshandel mot samma kvinna.

Mannen häktades i mitten av augusti och förblir nu häktad tills domen vinner laga kraft. (Arkivbild)

Mannen häktades i mitten av augusti och förblir nu häktad tills domen vinner laga kraft. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå kommun2019-10-07 19:06

Mannen häktades i mitten av augusti, efter att han slagit sin sambo i huvudet och på kroppen med en surfplatta. Detta medförde smärta, svullnader och blånader för kvinnan. I samma veva skickade han sms till sin sambo där han hotade att slå ihjäl henne och skrev att hon ska få känna på hans vrede. 

Enligt domen var detta sjunde gången mannen misshandlade sin sambo inom loppet av drygt ett år. I rätten har kvinnan själv sagt att hon varit återhållsam med att anmäla sin sambo varje gång han misshandlat henne. Men totalt sju misshandelsanmälningar resulterade alltså i en åtalspunkt om grov kvinnofridskränkning samt ytterligare tre fall av misshandel. Grov kvinnofridskränkning är ett samlingsbrott som fokuserar på upprepade kränkningar i en nära relation. Varje gärning ses som ett led i att kränka kvinnans integritet, de kan också förväntas skada hennes självkänsla på ett allvarligt sätt. 

I rätten har paret varit relativt samstämmiga i sina berättelser om de respektive misshandelstillfällena, även om kvinnans utsagor varit mer detaljrika. Paret träffades bara tre månader före den första misshandeln ägde rum och den utlösande faktorn har oftast handlat om att kvinnan velat prata med mannen och ventilera problem i relationen, medan mannen fokuserat på sin mobiltelefon eller sin dator. Ofta har då kvinnan tagit mobilen eller datorn, vilket resulterat i att mannen fått ett vredesutbrott och gett sig på henne fysiskt. 

Misshandeln har bland annat bestått i att mannen knuffat in kvinnan i väggar och möbler, slagit henne på kroppen och i ansiktet, skallat henne och dunkat hennes huvud i en vägg. Mannen har erkänt ett fall av misshandel, i övrigt har han bestritt ansvar för brott. Han döms nu till två år och två månaders fängelse samt att betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till sin sambo. Mannen får nu stanna kvar i häkte fram till dess att domen vinner laga kraft. 

Mannen förekommer sedan tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i mars 2016 för ofredande, olaga hot, skadegörelse och våld mot tjänsteman. Tingsrätten bedömde inte att någon annan påföljd än fängelse kunde komma i fråga i detta mål. Frivården föreslog att mannen skulle få genomgå ett relationsvåldsprogram. Om någon av parterna vill överklaga domen har de fram till den 25 oktober på sig att göra det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!