Snart avslutar de sista eleverna på Svenska balettskolan i Piteå sina studier och balettskolans verksamhet läggs ner. I stället ska en dansprofilering erbjudas inom ramen för Christinaskolans verksamhet. Kommunfullmäktige har beviljat medel för åren 2020–2023 och totalt 1,75 procents tjänst är planerad för dansverksamheten.
När barn- och utbildningsnämnden sammanträdde på fredagen redogjorde grundskolechef Elice Ökvist för läget och inledde med att konstatera att profileringen hittills bara har fyra sökande, trots att ansökningstiden varit förlängd till sista mars.
– Vi hade hoppats på fler men vi vet också sedan tidigare att det är svårt att rekrytera till en början.
I utredningen har tidigare fastslagits att åtta elever är ett minimumantal för att utbildningen ska vara möjlig att genomföra med god kvalitet och vara ekonomiskt försvarbar.
– Men eftersom man planerar att eleverna ska integreras i andra klasser för att undvika "dubbla kostnader" gäller inte det minimumantalet längre, konstaterade Elice Ökvist.
En danslärare på heltid är rekryterad men man avvaktar med att tillsätta resterande 0,75 procent.
– Det finns en tanke att föra över tjänsten till musik- och dansskolan istället och på så sätt kunna erbjuda alla sexor i kommunen mer dansundervisning. Det kan förhoppningsvis också medföra att vi får fler sökande till dansprofileringen nästa läsår.
Men Håkan Johansson (M) ansåg det vara dumheter att fortsätta en satsning med bara fyra sökande.
– Intresset är uppenbart litet. Om man ska bygga upp något ska man göra det efter ett behov och det verkar det inte finnas i dagsläget, konstaterade han och ansåg inte satsningen vara ekonomiskt försvarbar.
– Pengarna behövs bättre någon annanstans, inte minst i dessa coronatider.
Nämndens ordförande Louise Mörk påminde dock om att detta inte var något beslutsärende för Bun utan bara en lägesrapport. Elice Ökvist konstaterade att beslutet om en dansprofilering redan tagits av kommunfullmäktige.
Inga Granström (V) undrade hur den heltidstjänst som redan rekryterats ska användas om det bara finns fyra elever.
– Tjänsten kan nyttjas även till annan undervisning i skolan utifrån kompetensen, självklart ska den nyttjas till 100 procent, försäkrade Elice Ökvist.
Ansökningstiden till dansprofileringen ska nu förlängas ytterligare och marknadsföringen ska öka. Förhoppningen är att fler ska söka innan terminsstarten.