Dyra e-böcker hotar vanliga böcker

E-böckerna är dyra och dess växande popularitet kan göra att bibliotek tvingas skära ner på inköp av vanliga böcker.

"Vi jobbar med att få folk att läsa oavsett om det är en vanlig bok eller en e-bok", säger bibliotekschefen Johan Söderberg, som dock ser kostnaderna för e-böcker öka dramatiskt och menar att budgeten måste ses över.

"Vi jobbar med att få folk att läsa oavsett om det är en vanlig bok eller en e-bok", säger bibliotekschefen Johan Söderberg, som dock ser kostnaderna för e-böcker öka dramatiskt och menar att budgeten måste ses över.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-10-14 05:00

E-böcker kan beställas av biblioteken och sedan läsas på mobiltelefonen eller hemma i datorn. Utlåningen av dem ökar kraftigt och det kostar biblioteken allt större summor. 

Om boken har en populär titel eller är skriven av en känd författare kan den kosta upp till 60 kronor per lån. Följden kan bli att man kan tvingas dra ner på antalet inköp av traditionella böcker.

– Mellan 2017 och 2018 ökade utlåningen av e-böcker med 57 procent och kostnaderna med 50 procent, säger regionbibliotekschefen i Norrbotten, Birgitta Markusson.

Men det här är dyrt för biblioteken. I genomsnitt får man betala 28 kronor varje gång man lånar ut en e-bok, eller lika mycket som det genomsnittliga inköpspriset för en vanlig bok.

Johan Söderberg, bibliotekschef i Piteå kommun, ser att allt fler läser böcker, framför allt e-böcker. 

– Utlåningen ökar och det är ju jätteroligt. Folk läser vid helt nya tillfällen numera; när de är ute och går eller när de gör hushållssysslor. Det är inte finare att läsa en vanlig bok än en e-bok, men vi sitter i den situationen att vi har avtal som kostar beroende på vilken bok det är. Förlagen sätter priset, säger han.

Alla 14 kommuner i Norrbotten prenumererar på Elib databas. De har en app som heter Biblio gemensamt och sedan fördelas kostnaden efter den mediebudget kommunen har. 

– En större kommun som Piteå betalar en större kostnad, men har rimligtvis fler som läser så det är en helt okej fördelning, säger Johan Söderberg.

Han menar att kostnaderna ökar för biblioteken i och med att avtalen ser ut som de gör, att man betalar per bok. Det blir svårt att lägga en budget eftersom man inte vet hur folk kommer att låna. 

– Vi har svårt att veta hur den ökande kurvan kommer att se ut. Vi skulle vilja ha ett fast avtal med en databasleverantör så att man har en fast summa varje år.

Biblioteken i länet försöker hålla ner kostnaderna genom att samarbeta. Det går till exempel att låna böcker i en kommun och lämna in i en annan. Men bokinköpen kommer ändå att påverkas.

– Vi är väldigt glada att folk hittar den här typen av läsning men vi måste se över hur vi fördelar budgeten framöver, säger Johan Söderberg.

Cathrine Jädeby besöker biblioteket i Piteå:

– Jag tycker om att ha en bok framför mig, de får inte försvinna.

En annan boklånare har samma uppfattning.

– Jag har provat lyssna på en bok, men slutade. Han som spelar Beck var uppläsare och har så obehaglig röst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!