Bullret från E4 på och i anslutning till Bergsviksbron har diskuterats i många år. Bullermätningar har gjorts och trafikflöden beräknats. Plank har byggts och rivits och byggts upp igen. Anmälningarna och kraven på åtgärder har varit många.
De höga bullernivåerna har flera gånger anmälts till kommunens miljö- och tillsynsnämnd som gett avslag. Ifjol hamnade ett överklagande för tredje gången hos länsstyrelsen. Beslutet – avslag på kraven.
Efter det gick ärendet till mark- och miljödomstolen som nu sagt sitt. Domstolen avvisar fastighetsägaren Catrin Gisslins yrkande om hastighetsbegränsning. Domstolen finner det heller inte rimligt att bullerplanket som finns där höjs. Det anses alltför dyrt.
Mark- och miljödomstolen anser dock att andra bullersänkande åtgärder bör utredas vidare och återförvisar den delen av ärendet till miljö- och tillsynsnämnden för fortsatt handläggning. Domstolen har i målet konstaterat att det finns bullerproblem på fastigheten och att det kan finnas fog för åtgärder.
Catrin Gisslins familj har ägt huset på Degerängsvägen sedan 40-talet. Hon är själv uppvuxen i huset och minns att hon som flicka ofta hade fönstret öppet och att buller från vägen inte var något problem.
Men med åren har trafiken på E4 ökat och hastigheten höjts. 2006 byggdes vägen om till en 2+1-väg och hastigheten sattes till 90 kilometer i timmen.
– Då blev det mycket värre, säger Catrin Gisslin som utvecklat en förkärlek till epatraktorer.
– Ja de är underbara. De kör över i 30 kilometer i timmen och bilar och lastbilar som kör bakom måste göra detsamma.
Hon beskriver att det aldrig är tyst och hur planket som ska fånga upp bullret är alldeles för lågt för att vara effektivt. Om hon fick önska fritt skulle hon vilja se lågbullrande asfalt, högre plank och plexiglas över bron.
Domen från mark- och miljödomstolen ser hon som slutet på det ärende hon drivit under flera år, men den som tror att Catrin Gisslin tänker ge sig i fråga om bullret tror fel.
– Jag tänker göra ett nytt ärende. Det som varit har omfattat för få personer för att det ska ha någon betydelse. Till hösten ska jag ta omtag och få med hela Degeränget. Jag ska engagera folk och samla in namnlistor. Jag vill lyfta frågan om livskvalitet och att kommunen börjar jobba förebyggande och inte bara som en tillsynsnämnd som håller med Trafikverket i allt.