Domen har fallit för falsk polisman

En man i 25-årsåldern döms till böter efter att han utgett sig för att vara polis. Totalt får han betala 20 000 kronor i dagsböter.

Iklädd en hemmasnickrad polisuniform begav sig mannen vid fem tillfällen ut och "lekte" polis.

Iklädd en hemmasnickrad polisuniform begav sig mannen vid fem tillfällen ut och "lekte" polis.

Foto: Polisen

Piteå kommun2019-10-15 11:10

Det var under sommaren och hösten 2018 som mannen vid totalt fem tillfällen var ute och låtsades att han var polis. Han stoppade bilar, åkte hem till folk samt uppmanade hundägare att hålla sina hundar kopplade. I mars utfärdades ett strafföreläggande till mannen, men av någon anledning blev strafföreläggandet aldrig godkänt. 

– Tyvärr så fick det strafföreläggandet aldrig något godkännande, det var helt enkelt olyckliga omständigheter som gjorde att det inte blev besvarat, säger chefsåklagaren Thomas Ennefors. 

Händelserna gick under sommaren istället till åtal och nu har domen återigen fallit mot mannen i 25-årsåldern.

– Ingenting har ändrats, det har inte varit någon huvudförhandling utan tingsrätten kunde avgöra ärendet på handlingarna. Så det är i princip samma sak, säger chefsåklagaren Thomas Ennefors. 

Han tycker det är olyckligt för den dömde mannen att ärendet dragit ut på tiden och att medier bland annat berättat om händelserna flera gånger. 

– Han har ju erkänt det här, säger Ennefors. 

I samband med domen förverkas bland annat mannens hemmagjorda polisuniform, en soft air gun med tillhörande hölster samt mannens anteckningsblock.

För polisen som utrett ärendet framstod mannens agerande som en gåta. 

– Ibland förstår man inte. På något sätt gillade han vårt yrke, men exakt varför han har gjort som han gjort vet vi inte. Det känns som en fix idé, sade utredningschefen Aron Backman till PT i början av mars. 

Mannens soft air gun har beslagtagits och förverkats. (Arkivbild)
Mannens soft air gun har beslagtagits och förverkats. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!