Det är Arbetsmiljöverket som utreder olyckan, men det arbetet är inte klart. Samtidigt pågår den juridiska utredningen som leds av Christer B Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.
– Just nu avvaktar vi arbetsmiljöverkets utredning innan vi går vidare, säger Christer B Jarlås.
Det handlar om den tragiska olyckan då en 60-årig man omkom i samband med växlingsarbete på Smurfit Kappas fabriksområde i Piteå den 1 november 2019. Mannen stod längst bak på det backande tåget när han klämdes ihjäl i en kollision med en lastbil på en plankorsning utan bommar eller ljud/ljussignaler. Ytterligare en person befann sig på tåget, som klarade sig utan skador.
En övervakningskamera fångade hela händelseförloppet och klarlagt är att varken tåg eller lastbil hade någon högre hastighet.
"Det går inte att säga att olyckan ska ha berott på det. Lastbilen saktade in rejält innan korsningen. Man tycker att det här inte skulle kunna hända, men det gör det ändå" har Christer B Jarlås sagt till PT.
Däremot saknade tåget enligt uppgift belysning och det var mörkt och eventuellt dimma.
Plankorsningen på Smurfit Kappas fabriksområde är fortfarande utan bommar eller ljud/ljussignaler. Däremot har stoppskyltar satts upp.
– Vi har också förbättrat siktförhållandena och skärpt riskinformationen. Vi utreder möjligheten att ha bommar. Dessutom har Green cargo numera belysning på tågen, säger Per Svärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå.
Green Cargo har de senaste åren drabbats av flera svåra olyckor och Arbetsmiljöverket har mot vite på en halv miljon krävt att bolaget senast den 2 mars inkommer med svar hur det systematiska säkerhetsarbetet och riksbedömningen ser ut.
– Vi kommer att redovisa det innan den 2 mars, försäkrar Håkan Sjöström, säkerhetsstrateg på Green Cargo.
Samtidigt fortsätter bolaget att dra ner på dubbelbemanningen.
– Vi måste bli effektivare för att klara konkurrensen, säger Sjöström.
Totalt handlar det om 30 arbetstillfällen, bland annat berörs Piteå.
– Piteå finns med på listan, men det är inget som är klart. Vi gör riskanalyser på varje ställe och respekterar säkerheten.
Seko är inte nöjda och förordar dubbelbemanning.
– I grunden är det säkrare, om än det finns undantag där växlaren är själv, säger Anna Nilsson, arbetsmiljöansvarig på Seko i Norrbotten.