Distansundervisning införs på Strömbacka

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga. Strömbacka påbörjar distansundervisning på måndag.

Regeringen meddelade på tisdagsförmiddagen att undervisningen på alla gymnasieskolor ska bedrivas på distans. (Arkivbild)

Regeringen meddelade på tisdagsförmiddagen att undervisningen på alla gymnasieskolor ska bedrivas på distans. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2020-03-17 10:46

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga för att minska spridningen av coronaviruset. Det beskedet gav regeringen vid en presskonferens under tisdagsförmiddagen.

Britta Dahlén, gymnasiechef i Piteå, satte sig omedelbart i ett möte gällande Strömbackaskolan. 

På tisdagseftermiddagen meddelade kommunchefen Ylva Sundkvist att man beslutat att gå över till distansundervisning på Strömbackaskolan från och med måndag.

– Vi har pratat med smittskyddsläkaren Anders Nystedt och eftersom vi inte har någon direkt smittspridning här uppe i norr än så är det inte så bråttom med att stänga ner skolan. Vi har därför bestämt att vi går över till distansundervisning från och med måndag, säger Ylva Sundkvist.

Yrkesprogrammen kommer att ha fortsatt undervisning på plats men i begränsad form.

– Särskilt de elever som går sista året ska kunna komma till skolan och ha en till en-undervisning med en lärare i till exempel de som utbildas till svetsare och som behöver fullfölja sin utbildning och få ett slutbetyg, säger hon.

Britta Dahlén tycker att beslutet att vänta till måndag med att gå över till distansutbildning är klokt.

– Eftersom smittläget inte är akut känns det bra att inte behöva ta till panikåtgärder. Genom att vänta till måndag hinner vi förbereda oss och lärarna hinner förbereda eleverna och se till att de har den utrustning som behövs och att de kommer åt det som behövs via sina undervisningsplattformar, säger Britta Dahlén.

Hur ska undervisningen att gå till?

– Lärarna kommer att dela ut uppgifter till eleverna som ska göras. Lärarna kommer att ha täta kontakter med eleverna och finnas tillgängliga under delar av dagen.

Hur länge ska skolan vara stängd?

– Vi har inte fått några besked om slutdatum. Vi kommer att ha täta möten på olika ledningsnivåer och så fort vi har mer information så går vi ut med det.

Hur känns det att verka under så unika omständigheter?

– Det är tufft. Det finns så mycket oro och många frågor som ska besvaras. Det uppstår även ryktesspridning som ska hanteras. Men jag är säker på att vi kommer att klara av det här om vi alla hjälps åt.

Distansundervisning med start måndag gäller även på Grans naturbruksgymnasium. 

– Vi har ju ett elevboende som gör situationen lite speciell. När det blir distansundervising ska eleverna vara hemma och då blir det särskilt svårt att genomföra den praktiska undervisningen. Det är inte helt lätt för eleverna från till exempel Kiruna att komma hit för att få praktisk undervisning. Men vi jobbar på att få till en lösning på det, säger Monica Blomberg, rektor.

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade under tisdagsförmiddagen att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan. Studierna ska bedrivas hemifrån. 

Regeringen förbereder också en lag för att senare kunna stänga förskolor och skolor.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, sade Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Åtgärderna som vidtas syftar till att minska smittspridningen. Undervisning i gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolan, universitet och högskolor ska bedrivas på distans enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma. Samhället måste fortsätta att fungera, sade utbildningsminister Anna Ekström vid pressträffen.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättade om åtgärder för att högskolestudenters ekonomi inte ska drabbas.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut. Om även distansutbildning skulle ställas in så kommer högskolestudenter att få behålla redan beviljade studiestöd, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!