För nästan exakt ett år sedan anställdes Anders Elvhäger och Carlos Pereyra som fältassistenter av Piteå kommun, detta under socialtjänsten.
Båda två har lång erfarenhet av att jobba med ungdomar. Sedan de började jobba som fältare har de hunnit besöka alla 68 högstadieklasser i Piteå kommuns skolor.
De är också med där ungdomar mellan 13 till 18 år vistas, som ute på stan, inne på Max och på Nolia-området.
– Att bygga relationer är nummer ett för oss, det är viktigast, säger Anders Elvhäger som liksom Carlos Pereyra bland annat skaffat Snapchat.
– Det är på snap som de unga uttrycker sig, det är ett enkelt språk, säger Anders Elvhäger och berättar att det kan handla om allt från att en ungdom vill bjuda dem på bullar som de bakat på hemkunskapen, att de kraschat med epan eller är orolig för en kompis.
– Sitter vi inne på Max en kväll är det säkert 30 ungdomar under kvällens lopp som kommer och sätter sig med oss och bara vill surra, säger Anders Elvhäger som menar att det är ett bra betyg till dem, men samtidigt kan man fundera på var andra vuxna håller hus?
– Vi kan aldrig ersätta föräldrarna, de måste ta sitt ansvar. Här hoppas vi på ett uppvaknande, säger Anders Elvhäger
När de beskriver ungdomslivet i Piteå tecknar de en bild av många, stora gäng som hänger tillsammans. Via Snapchat ser man var andra håller hus och kan snabbt ta sig dit via epatraktor, moppe eller genom att få skjuts av någon som har körkort. Det är viktigt att ha "rätt kläder" och att känna tillhörighet. Det finns gott om pengar och gott om droger.
Anders Elvhäger och Carlos Pereyra poängterar att de flesta är helt vanliga ungdomar, men många har också olika slags problematik. Det förekommer "boffning" (att andas in gas från deoderantflaskor med sprayfunktion) och smuggelsprit, men också hash, LSD och amfetamin.
– Vi ser att många med adhd-problematik självmedicinerar, säger Carlos Pereyra.
De beskriver en "inre cirkel" med tio till femton ungdomar i Piteå större problematik. Sedan finns det andra unga runt omkring som vill komma in i kärnan.
De ser att snatterierna ökar inne i stan och att en del ungdomar känner sig otrygga. Det finns också dem som blir sexuellt trakasserade.
– Nu har de fått tillräckligt mycket förtroende för oss så, att de vågar berätta även om det, säger Anders Elvhäger som liksom Carlos Pereyra ser relationsbyggandet som ett långsiktigt arbete.