Industriarbetsgivarna är tydliga med att industriavtalet ska gälla även för Pappers. Detta trots att Pappers inte ingår i industriavtalet och dessutom har ställt sig utanför LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen.
– Den årliga löneökningstakten måste klart ner under dagens märke på 2,17 procent. Det är vårt viktigaste krav också i förhandlingarna med Pappers, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, och i en direkt passning till Pappers hävdar han "Parterna måste träffa avtal som långsiktigt stärker industrins internationella konkurrenskraft" och vidare att Pappers krav är "verklighetsfrånvänt".
Facken inom industrin har framfört yrkanden på en årlig löneökningstakt på tre procent, men Pappers, som ställt sig utanför, kräver fyra procent.
– Miljardinvesteringar och miljardvinster avlöser varandra och framtidstron inom branschen är stor. Våra medlemmar har stått tillbaka under en längre tid, men nu börjar trycket bland dem bli hårt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson, som anser att bolagen är skyldig medlemmarna pengar och att det är dags att betala löneskulden till alla dem som sliter året runt.
– Det är tack vare deras jobb, kompetens och lojalitet som bolagen drar in sina miljarder.
Stefan Askenryd, klubbordförande för Pappers på Smurfit Kappa, tycker att det behövs en bättre balans i fördelningen mellan pappersarbetare och aktieägare och ägare.
– Det finns definitivt utrymme för en fyra-procentig löneökning. Nu är det medlemmarnas tur att få en större del.
Avtalsförslaget på fyra procent sträcker sig över ett år. Missnöjet med det senaste avtalet, som gav 6,5 procent på tre år, verkar vara stort.
Enligt Stefan Lundkvist, ordförande för Pappers avdelning 158 på SCA:s fabrik i Munksund, finns det en irritation bland många medlemmar och kravet från de 13 700 medlemmarna är högre än fyra procent.
Samtidigt lyckades Pappers lokalt på SCA i Munksund redan för 2019 förhandla sig till fyra procents löneökning.
– Det visar att pengarna finns. Vilket medlemmarna är mycket medvetna om.
På förbundsmötet i november antogs en motion med förslaget att införa 30 timmars arbetsvecka (sex timmar kortare än idag) för skiftarbetare.
– Det ska ses som ett långsiktigt mål, men att korta arbetstiden för skiftarbetare är viktigt, säger Stefan Askenryd.