"Det behövs inget härbärge i Piteå"

Nej, något härbärge blir det inte i Piteå. Istället satsar kommunen och kyrkan gemensamt på en "vägen vidare-lösning".

Flyktingmottagningen har varit i lokalerna tidigare.

Flyktingmottagningen har varit i lokalerna tidigare.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-10-22 16:31

Härbärge är en kortsiktig lösning för att stötta de som hamnat i utanförskap. Det anser Tomas Backeström, avdelningschef för stöd och omsorg och kyrkoherde Mats Björk. Frågan har stötts och blötts en längre tid men nu är det klart att de istället vill satsa på en daglig verksamhet där de som vill kan få vägledning för att ta sig bort från hemlöshet.

Enligt dem ger ett härbärge inte den enskilde stöd för att ta sig vidare i sin situation och är en insats som kräver mycket resurser, sett till dess begränsade behov och efterfrågan. Istället ska Piteå församling och socialtjänsten tillsammans samarbeta för samhällets utsatta. 

– Det blir inget härbärge i vinter. Vi har gjort en kartläggning och det finns inget uttryckligt behov. Att starta härbärge kräver oerhört stora resurser med personal dygnet runt. Det blir väldigt dyrt och det är ändå skattemedel det handlar om, säger Tomas Backeström.

Tidigare vintrar när härbärge erbjudits i Blomska gården och gamla Strömgården, har 95 procent av de övernattande varit EU-migranter, menar Björk och Backeström, som påpekar att de dessutom är få kvar i Piteå.

Tillsammans presenterar duon ett alternativ till härbärge, en daglig verksamhet kallad Öppen gemenskap som ska starta inom några veckor.

– Där ska man kunna få vägledning, kontakthjälp och samtalsstöd. Men även äta och tvätta om man behöver, säger Mats Björk.

Lokalen är på Prästgårdsgatan där flyktingmottagningen varit och kommunen står för hyran. Personalkostnaden blir cirka 260 000 kronor, även den betalas av kommunen. Församlingen ska rekrytera personal.

– Det ska anställas en samordnare som ska bygga upp verksamheten. Även diakoner kommer att vara där. Man ska vara två, säger Björk.

Öppen gemenskap ska vara öppen fyra dagar i veckan men det är ännu inte bestämt vilka tider och vilka dagar.

Flera ideella organisationer har inbjudits till samarbetet; bland annat Strömgården, Connextions, LP-stiftelsen, RSMH och Träffpunkt Ernst.

– Det ska vara en "vägen vidare-tanke", hur ska man ta sig ur detta. Vi vill försöka hjälpa människor långsiktigt, bort från hemlöshet, säger Mats Björk.

Han berättar att förra vintern erbjöd kyrkan gemenskapsmåltid i EFS-kyrkan två dagar i veckan, vilket lockade många besökare.

– Vi är glada över samarbetet mellan kommun och kyrka. Ska vi klara vårt välfärdsuppdrag behöver vi samarbeta med andra aktörer, säger Tomas Backeström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!