Efter långvariga arbetsmiljöproblem på vuxenpsykiatrins öppenvårdsavdelning i Piteå beslutade ledningen innan jul att göra en extern genomlysning av verksamheten. Utredningen har funnit en rad allvarliga problem där arbetsklimatet ”resulterat i konflikter, uppsägningar, produktionsbortfall, kvalitetssänkning och arbetsrelaterad ohälsa”.
– Det är tydligt att det finns problem, säger Anna Alm Andersson, divisionschef på Region Norrbotten.
– Det är en långtgående konfliktsituation som har påverkat arbetsmiljön, samarbetet och kommunikationen på arbetsplatsen. Hur det blivit så här är något vi måste jobba vidare med, för att komma till rätta med de problem som finns.
I utredningen framkommer att många i personalen tycker att produktionskraven är för höga samt att relationen till verksamhetschefen och ledningen brister. Utredningen slår vidare fast att underbemanningen av läkare leder till hög arbetsbelastning och långa väntetider för patienter. Anna Alm Andersson understryker däremot att patientsäkerheten inte anses hotad.
– Innehållet i själva vården är det experter som kommer att jobba vidare med. Det arbetet pågår. Men det finns ingen anledning till oro för patienterna.
– Det här handlar om områden som behöver förbättras, men patienterna har vid flera tillfällen bekräftat att de är nöjda med sin vård, säger Anna Alm Andersson.
Personalen har tidigare riktat kritik mot verksamhetschefen, som i utredningen kritik för att inte använt sig av tillräcklig positiv och konstruktiv feedback gentemot personalen. Utredningen slår också fast att ”samarbetet mellan verksamhetschef och enhetschefer har havererat”. Samtidigt beskrivs en destruktiv gruppmentalitet bland behandlingspersonalen som resulterar i svårigheter att genomföra förändringsarbeten och upprätthålla fungerande relationer till chefer och annan personal.
– Det finns olika åsikter om ledarskapet, och verksamhetschefen har fått utstå kritik, vilket självklart kommer att vara ett arbete framöver. Där behöver vi arbeta vidare med både medarbetar- och ledarskapet, säger Anna Alm Andersson.
– Rapporten visar ju på att det inte finns förutsättningar för att göra det bästa av sitt uppdrag, varken som chef eller medarbetare. Att skapa förutsättningar för en bra psykiatrisk verksamhet och en god arbetsmiljö är en nyckelfråga. Målet är så klart att säkra en bra psykiatri i Piteå.