På torsdagskvällen hölls det fjärde och sista arrangemanget inom ramen för årets Sober October, ett samarbete mellan Piteå-Tidningen, IOGT-NTO och studieförbundet NBV. Allmänheten var inbjuden till Piteå-Tidningen för att lyssna till ett panelsamtal om alkoholnormen, vad den står för, hur den påverkar oss och vad vi kan göra för att förändra den.
– Syftet med Sober October är inte att skuldbelägga de som dricker utan att börja reflektera över vårt beteende och hur vi bidrar till den här normen, som ju på många sätt är ganska skadlig, konstaterade PT:s politiske redaktör Kata Nilsson som ledde kvällens panelsamtal.
En av de inbjudna var tidigare landstingsrådet Kent Ögren, som själv haft ett problemfyllt förhållande till alkohol, något han inte stack under stol med.
– Det är viktigt att vara öppen, kanske kan det bidra till att någon fler tar steget att göra något åt sitt problem, sa Ögren som menade att det också är viktigt att som medmänniska våga ta samtalet med den man oroas över.
Yvonne Burwall, ABF, har sedan några år tillbaka valt bort alkohol helt.
– Det mest skadliga med alkoholnormen är att vi ärver den, alkohol finns med överallt och ger signaler till barnen att alkohol måste vara med i alla sammanhang.
Linnea Lundström, redaktör för PT:s ungdomsredaktion, dricker alkohol när det är fest, men har reflekterat över att folk som inte dricker alltid blir ifrågasatta och berättar om en kille som i smyg bad att få alkoholfri öl på krogen för att ingen skulle märka nåt.
Sjuksköterskan Magnus Ovefalk träffar många unga killar på sitt jobb på ungdomsmottagningen där han jobbar mycket med mansnormen.
– Den rådande mansnormen är dålig för alla och i den normen ingår även alkohol, man ska dricka och man ska dricka mycket, konstaterar han.
Många unga pojkar är dåliga på att söka hjälp (endast 13 procent av de unga som söker hjälp hos Bris är pojkar) och använder istället alkohol i ett försök att må bättre.
Även i sociala medier tar alkoholen en allt större plats och känslan är att vardagsdrickandet blivit mer utbrett.
– Eller så går vi mot ett mer kontinentalt drickande med nåt glas vin då och då under vardagarna istället för en dyngfylla på lördagarna, spånade Linnea Lundström.
Att alkoholnormen behöver funderas över var alla överens om. Det är inte bara gravid kvinnor som ska slippa bli ifrågasatta om de går på fest utan att dricka.