Debatt om kommunala "bluffakturor".

1 145 kronor i avgift. Det får livsmedelsföretagen i Piteå betala – men det är inte säkert att det utförs någon kontroll.

"Fakturera utan att utföra någon tjänst brukar kallas för världens bästa affärsmodell", sade Helen Lindbäck i debatten om livsmedelstaxan.

"Fakturera utan att utföra någon tjänst brukar kallas för världens bästa affärsmodell", sade Helen Lindbäck i debatten om livsmedelstaxan.

Foto: PT

Piteå kommun2019-12-16 19:13

– Det är konstigt att livsmedelsföretagen ska få fakturor på tjänster som inte är utförda. Det brukar i andra sammanhang kallas för bluffakturering.

Det sade Håkan Johansson (M) i den debatt där kommunfullmäktige skulle fastställa taxan för livsmedelstillsyn.

Kommunstyrelsens förslag var att den ska behållas oförändrad i väntan på att Sveriges kommuner och regioner presenterar en översyn av hur taxorna ska ut i  kommunerna.

Oppositionen gillar att det blir likartade och rättvisa förhållanden, men Majvor Sjölund (C) och hennes partikamrater satte sig kraftig till spjärn emot att företagen får fakturor trots att det inte alltid leder till någon kontroll.

– Titta på Rättviksmodellen där kommunen gått in för att ta betalt först efter att tjänsten är utförd, sade hon och fick medhåll av partikamraten Marika Risberg.

Centern gav bifall till Helén Lindbäcks (KD) förslag att godkänna KS förslag med undantaget att kommunen inte får ta betalt om inte tjänsten är utförd.

– Att fakturera i förskott för icke utfört arbete brukar kallas för världens bästa affärsmodell, sade Helén Lindbäck.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) höll med om principen att fakturerar kommunen ska det också ske en tillsyn.

Till PT sade han efter debatten att skulle tjänstemännen ha missat någon kontroll så hör det i så fall till undantagsfall.

Debatten slutade med att kommunfullmäktige biföll KS förslag.

Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!