De erbjuder hjälp innan ekonomin kraschar

Allt fler söker skuldsanering hos Kronofogden – men innan det behöver gå så långt kan många få hjälp att styra upp sin ekonomi av kommunens budgetrådgivare.

Budget- och skuldrådgivarna Anita Grankvist och Susanne Karlsson erbjuder hjälp till den som hamnat i ekonomiskt trångmål hur man ska gå till väga för att få bättre ordning på sin ekonomi. "Skuldsanering ska vara den sista utvägen", säger de.

Budget- och skuldrådgivarna Anita Grankvist och Susanne Karlsson erbjuder hjälp till den som hamnat i ekonomiskt trångmål hur man ska gå till väga för att få bättre ordning på sin ekonomi. "Skuldsanering ska vara den sista utvägen", säger de.

Foto: Christina Simma

Piteå kommun2019-12-01 18:57

– Vi skulle önska att fler vågade höra av sig till oss, skuldsanering är alltid den sista utvägen, säger Anita Grankvist.

Tillsammans med Susanne Karlsson är hon budget- och skuldrådgivare på Piteå kommun, en service som enligt lag måste erbjudas invånarna.

I höstas slog Kronofogden larm om att antalet ansökningar om skuldsanering ökat rekordartat det senaste året. Piteås rådgivare bekräftar bilden att alltfler som hamnat i ekonomiskt trångmål hör av sig till även dem. 

– Men vi vet att många drar sig in i det längsta för att söka hjälp hos oss, eftersom det är förknippat med skuld och skam att inte klara av att betala sina räkningar, säger Anita Grankvist.

Budget- och skuldrådgivarens uppgift är inte att bistå med reda pengar, istället handlar det om att ge råd och stöd, och praktisk hjälp hur man kontaktar exempelvis inkassobolag för att göra upp en betalplan för sina skulder.

– Det brukar oftast gå bra, det är mycket värre att inte göra något alls och låta skulderna växa, säger hon. 

Grankvist är samtidigt noga med att poängtera att de flesta som hamnat i en ohållbar ekonomisk situation inte gjort det på grund av lyxkonsumtion. Istället är det oftast stora livsförändringar bakom.

– Separation, att man förlorar jobbet eller blir långvarigt sjuk är de vanligaste orsakerna till att ekonomin blir ansträngd, säger Anita Grankvist.

Åtstramningen av de sociala försäkringssystemen och att nivåerna på ersättningen inte hängt med kostnadsutvecklingen i samhället bidrar till att det kan gå ganska snabbt att hamna på obestånd, även om man inte "lyxkonsumerar" utan kämpar med att få hushållsekonomin att gå runt. 

– Den som har sjukersättning eller a-kassa betalar dessutom högre skatt, säger Susanne Karlsson.

Ofta är det sms-lån som man i desperation tagit för att täppa till hål i ekonomin som gör att det till sist tippar över.

Kronofogden oroas också över att antalet sökande med spelskulder ökat?

– Vi märker av fler spelskulder bland dem som söker sig till oss, men de är inte den största gruppen, säger SK, som också fastslår att vissa räkningar är viktigare att betala än andra.

– Hyran ska alltid komma först, säger Grankvist.

Av erfarenhet vet Piteås rådgivare att de kan räkna med att fler hör av sig efter storhelgerna.

– Man kan säga att vi har två toppar, i januari och efter semestrarna, säger Anita Grankvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!