Under torsdagskvällen inbjöd LRF till ett möte i Vardagsrummet med temat "Hur får vi mer klimatsmart mat?" Nina Olovsson som driver lantbruk i Skomanstjälen är aktiv i dansföreningen Piteswänget och den begåvningen använde hon innan mötet drog igång. Besökarna drogs med i pulshöjande övningar där kommunalrådet Anders Lundkvist (S) och moderaten Håkan Johansson steppade ihop.
När andhämtningen var över berättade Olovsson att den här veckan har LRF haft en hållbarhetsvecka i hela landet med fokus på hur man tar fram lokalproducerad och klimatsmart mat.
Nina Olovsson gav en exposé av hur det infördes subventioner till lantbruken under 1970-talet, sedan kom krav på rationaliseringar. 80-talet kännetecknades av höga räntor och inflation, under 90-talet kom nya regler för lantbruken där dåvarande statsministern Göran Persson lanserade idén att "man behöver inte odla så mycket i Sverige".
– Han ville lägga mark i träda och det följdes av att 1995 gick Sverige med i EU med dåliga förhandlingar. Under 2000-talet har livsmedelsproduktionen minskat i allt högre takt. Och politiken har inte visat något intresse för lokal livsmedelsproduktion, sade bonden i Skomanstjälen.
Hon pekade på att positivt är dock att Norrbotten var först i landet med att ta fram en livsmedelstrategi och förra året kom en nationell strategi.
– Men det har inte hänt så mycket efter det, sade Olovsson.
Hon sade att i dag har Norrbotten en självförsörjningsgrad på enbart 20 procent vilket bland annat beror på att antalet gårdar minskat. Under 1990-talet fanns 80-90 lantbruk i Pitebygden. Nu finns 15 mjölkgårdar i kommunen, plus 12 köttproducenter.
Hon sade att antalet kor och arealen av odlad mark måste öka och hon vill ha ett lokalt slakteri.
– Jag ser hellre det än en etablering av Lidl som inte har något intresse av det som är lokalproducerat.
Katarina Ricken i Lakafors vill att lokala produkter exponeras bättre. Hon har bott i USA och vill gärna se en "Farmers market" på Byxtorget där folk kan handla närproducerad mat.
Josefin Lundberg som driver fårgård i Svensbyn tog upp problemet med att det försvinner alltmer åkermark i Sverige.
– Varje år försvinner mark motsvarande 1 200 fotbollsplaner. I hela Europa försvinner det 24 kvadratmeter odlingsbar mark varje sekund. Det måste bli ett stopp på att exploatera så mycket jordbruksmark, sade hon.