Coronaviruset snällare än föregångarna

Smittskyddsläkare Anders Nystedt anser att oron för att bli sjuk i en coronainfektion är överdriven.

"Man ska ha respekt för smittan, men rädslan för att drabbas av coronainfektion är överdriven", menar smittskyddsläkare Anders Nystedt. (Arkivbild)

"Man ska ha respekt för smittan, men rädslan för att drabbas av coronainfektion är överdriven", menar smittskyddsläkare Anders Nystedt. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå kommun2020-03-03 19:00

Varje dag får 1177 drygt 100 samtal från oroliga norrbottningar som ställer frågor kring coronaviruset. Inget fall är ännu rapporterat i länet, men Sverige har haft enstaka inresta fall eller mindre smittspridning lokalt, dock utan att orsaka omfattande utbrott. Viruset orsakar feber, luftvägsbesvär och lunginflammation. Allvarlig sjukdom har främst drabbat äldre och de med bakomliggande sjukdomar.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt anser att det ännu är svårt att veta exakt hur farligt det är. Han menar att man inte ska undervärdera riskerna men samtidigt är det en infektion som är rätt godartad.

– Givetvis är detta väldigt upphaussat. De som får coronainfektionen kan också vara lindrigt förkylda. Men visst, det finns ju beskrivet från Kina, Sydkorea och Italien att cirka två procent blir ordentligt sjuka. Egentligen kan vi för lite ännu, det återstår väl att se vart det kommer att hamna. 

Han förklarar att covid 19, som coronaviruset heter, inte är lika dödligt som föregångarna sars som kom 2003 och mers som kom 2012.

– Men vi har inget vaccin mot covid 19 ännu, så man får försöka hålla sig frisk med god handhygien.

Enligt Nystedt blir man sjuk genom droppsmitta, om någon i närheten nyser eller hostar. Men även om man vidrör ett räcke eller annat, där en smittad person nyss tagit.

Hur reagerar folk?

– Det blir en rädsla för att det är nytt. Det var samma sak när svininfluensan kom, vilken stress det var bland befolkningen.

Var blir det för konsekvenser i samhället? 

– Många tar egna initiativ, stänger av folk från arbetet exempelvis. Man kokar ihop egna sätt att lösa det här med smittskyddsåtgärder.

I Stockholmsområdet är sportlovet slut och hundratals oroliga föräldrar har mejlat skolkoncernen Academedia. De har också fått ta emot samtal från föräldrar som kräver att få veta vilka barn som besökt coronadrabbade områden under lovet.

I Piteå pågår sportlovet och Malin Westling, skolchef i Piteå, berättar att skolorna ska följa folkhälsomyndighetens rekommendationer att friska barn ska gå till skolan.

– Inga föräldrar har hört av sig. Vi behöver fundera inför nästa vecka hur vi ska göra men kollar vad som händer nationellt och regionalt.

Barn verkar vare sig smitta eller smittas i samma utsträckning som vuxna, enligt en rapport från WHO. Något som Anders Nystedt tycker verkar märkligt.

– Vid alla andra förkylningsinfektioner är det ju barnen som är motorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!