Coronaviruset sänkte värdeportföljen

Två miljoner kronor. Det har Piteå kommuns värdepappersportfölj minskat med på grund av coronaviruset.

"Vi hade en värdeökning med två miljoner kronor under januari, men det åts upp under februari på grund av fallande börser", säger Sebastian Wredenberg.

"Vi hade en värdeökning med två miljoner kronor under januari, men det åts upp under februari på grund av fallande börser", säger Sebastian Wredenberg.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2020-03-06 21:00

I början av2019 var det samlade värdet av Piteå kommuns aktier (25 procent av innehavet) och räntepapper (75 procent av innehavet) 205 miljoner kronor. Hur placeringarna ska fördelas regleras i finansriktlinjer som fastställs av kommunstyrelsen.

– 31 december hade värdet ökat till 231 miljoner kronor. Av det är värdeökning 16 miljoner kronor och egen insättning tio miljoner kronor, totalt 26 miljoner kronor. Avkastningen blev åtta procent. Sista januari hade värdet ökat till 233 miljoner kronor, säger Sebastian Wredenberg, ekonom som sköter Piteå kommuns finansförvaltning. 

Under februari kom dock coronaviruset att sänka värdet i portföljen.

– Vi hade en värdeökning med två miljoner kronor under januari, men det åts upp under februari på grund av fallande börser, både i Sverige och utomlands. Nedgången blev 1,2 procent. Sett till totalen är det inte några stora siffror. Det finns alltid risker på aktiemarknaden och kom ihåg att vi hade en kraftig uppgång under 2019, säger han.

Sebastian Wredenberg förklarar att placeringarna inte är kopplade till Piteå kommun omsättning på 2,5 miljarder eller resultat.

– Utgångspunkten är att placeringarna ska matcha en del av de pensionsåtaganden som finns för dem som arbetar nu och tidigare anställda. Just nu är pensionsskulden 1,1 miljard kronor. Före 1998 reserverades pensionspengarna utanför balansräkningen i en ansvarsförbindelse. Efter 1998 ligger nyintjänad pensionskuld i balansräkningen, kombinerad med löpande utbetalningar.

–I kassaflödet måste vi kunna möta en del av pensionsskulden. När det kommer år med stora utbetalningar kan vi nyttja de pengar som finns i placeringarna. Då får vi sälja av, säger Wredenberg.

Han säger att hittills har inte det varit nödvändigt. Men det kommer år med stora utbetalningsvolymer. För att möta det finns ett förslag om att öka insättningen från tio miljoner kronor i fjol till 25 miljoner kronor i år. 

PT redovisade nyligen Piteå kommuns bokslut som visade att likviditeten minskat under 2019.

– Det ligger i linje med den strategi som använts. I rådande räntemiljö har det varit en bra strategi att inte ha onödigt stora volymer i förvaltningen av de likvida medlen. Att ha för mycket pengar är dyrt, säger Wredenberg.

Han säger att kommunen klarar att hålla uppe likviditeten genom att nyttja överskott som finns i ett koncernkonto.

– Det minskar kostnader och det är bra för hela kommunkoncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!