Coronasmittan avstannade efter första fallet

Piteås äldreboenden har inte fått något fler fall av covid-19. Även hemtjänsten är förskonade från bekräftad coronasmitta.

De senaste två veckorna har inget nytt fall av covid-19 konstaterats i Piteås äldreboenden. (Arkivbild)

De senaste två veckorna har inget nytt fall av covid-19 konstaterats i Piteås äldreboenden. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2020-04-16 18:00

I slutet på mars isolerades en avdelning på Berggården efter att en äldre person insjuknat i covid-19. Det har nu gått mer än två veckor sedan det första fallet upptäcktes på Piteås äldreboenden och än så länge är ingen fler bekräftad smittad.

– Vi har inte haft något nytt konstaterat fall på våra boenden, säger kommunchef Ylva Sundkvist.

Personalsituationen beskriver hon som ansträngd men hanterbar.

– Det viktigaste är att stanna hemma vid minsta symptom och min känsla är att personalen verkligen har hörsammat det, säger Ylva Sundkvist.

I onsdags kunde Region Norrbotten berätta att man snart kan testa om en person har haft covid-19 och blivit immun. Personal på särskilda boenden och sjukhus som vårdar covidsjuka kommer att vara de första som testas.

– Det skulle vara en trygghetskänsla både för personalen och för våra brukare och anhöriga att veta att personalen som jobbar är immuna eller att de inte är smittade, säger Ylva Sundkvist.

Äldre är en utsatt riskgrupp och 9 av 15 avlidna i covid-19 i Norrbotten har bott på särskilda boenden eller hemma med hemtjänst eller hemsjukvård. För avdelningschefen Helena Magnusson känns det bra att ingen av Piteå kommuns cirka 700 brukare med hemtjänst är bekräftat sjuk. Endast elva personer uppvisar lättare förkylningssymptom.

– Vi har ingen konstaterad smitta bland personalen heller som vi känner till. Sedan finns det en del som tror att det är det man har. Men ingen har blivit testad, säger hon.

Helena Magnusson understryker vikten av att personalen fortsätter stanna hemma om de inte är fullt friska. I dag är cirka 20 till 25 procent frånvarande. Om brukaren uppvisar förkylningssymptom används munskydd, visir och skyddsförkläden. Än så länge finns det tillräckligt av dem.

– Man styr om skyddsutrustningen till de arbetsgrupper där man har personer som uppvisar symptom.

Om brukarna inte har några symptom använder personalen handskar och engångsförkläden som vanligt enligt hemtjänstens hygienrutiner. Helena Magnusson har fått samtal från oroliga anhöriga som tycker att all personal borde ha munskydd och visir i förebyggande syfte. Men det är inte aktuellt, berättar hon.

– Det finns en rädsla att vi har personal som är smittbärare utan att uppvisa symptom. Det kan man ha åsikter om, men vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!