Coronakrisen slår hårt mot missbrukare

Personer med missbruk drabbas hårt när Region Norrbotten stoppar alla planerade avgiftningar inför vistelse på behandlingshem.

Beroendecentrum på Sunderby sjukhus har infört intagningsstopp och det slår hårt mot många missbrukare. (Arkivbild)

Beroendecentrum på Sunderby sjukhus har infört intagningsstopp och det slår hårt mot många missbrukare. (Arkivbild)

Foto: Elisabeth Hedman

Piteå kommun2020-04-20 20:00

Den 23 mars meddelade beroendecentrum på Sunderby sjukhus att de inför intagningsstopp för alla planerade inläggningar med anledning av coronasituationen.

”Vi kommer endast prioritera riskavgiftningar och personer med opioidmissbruk som är i behov av inneliggande vård”, skrev enheten i ett mejl till bland annat Piteå kommun.

Beskedet slår hårt mot personer som blivit beviljade en plats på behandlingshem men som inte klarar av att avgifta sig på egen hand. Det konstaterar Gunilla Granqvist, chef för missbruks- och beroendeenheten vid Piteå kommun.

– Risken är stor att de personerna inte kommer iväg till behandlingshemmet. Men jag säger inte att det blir så för alla. En del klarar med hjälp och stöd att avgifta sig själva innan man åker iväg. Men då ska man ha goda förutsättningar och det är också beroende på vilken typ av drog man missbrukar, säger hon.

Enligt Gunilla Granqvist behöver en stor andel någon form av medicinsk hjälp med avgiftning för att ha en möjlighet att tillgodogöra sig behandlingen.

– Många är i så dåligt skick att de inte kan åka direkt till behandlingshem, de måste först få hjälp att trappa ned med avgiftning.

Det enda Piteå kommun kan göra är att hänvisa klienter att söka akut på beroendecentrum.

– Om en person kommer till akuten i Sunderbyn på grund av missbruk görs en bedömning om personen måste bli inlagd. Den hjälpen har man alltid kunnat söka. Men vi planerar inte för akuta avgiftningar i samband med att någon behöver hjälp och stöd på behandlingshem.

Redan innan coronakrisen hade beroendecentrum dragit ned på både vårdplatser och tillgänglighet. Anledningen är att budgeten minskat då samarbetsavtalet med kommunerna i Norrbotten sades upp. Det har även varit hyrsköterskestopp vilket medfört att det saknats sjuksköterskor för att kunna hålla alla vårdplatser öppna.

Den 29 januari beslutade Region Norrbotten att fem dagars vård ska gälla. Patienter med remiss skulle då läggas in måndag för att kunna skrivas ut fredag. Något som har varit en utmaning för kommunerna som planerar inläggningar med den utsatta klientgruppen.

– För vår del har det inneburit att det är svårare att planera. Men efter corona då kan vi inte planera överhuvudtaget tillsammans med beroendecentrum. Vi förstår att de behöver göra prioriteringar av hälso- och sjukvårdskäl. Men det får konsekvenser, säger Gunilla Granqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!