Corona-oron märks tydligt på Cederkliniken

Telefonerna går varma efter upptrappade försiktighetsåtgärder – och en SVT-dokumentär. "Den var i och för sig bra, men väckte oro", säger Petter Tuorda.

Petter Tuorda, verksamhetschef vid Cederkliniken, berättar om en växande oro hos människor. (Arkivbild)

Petter Tuorda, verksamhetschef vid Cederkliniken, berättar om en växande oro hos människor. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2020-03-11 21:00

Dokumentären i kombination med upptrappade säkerhetsåtgärder som inställda aktiviteter, borttagna karensdagar och uppmaning att skicka hem alla sjuka, fler drabbade och till och med landets första dödsfall gjorde att hälsocentralen blev nerringd.

– Många är helt klart oroliga. Vi rekommenderar alla att i första hand söka hjälp digitalt eller via telefon, vi vill inte ha misstänkt smittade och sjuka som i sin tur kan smitta andra i lokalerna, säger Petter Tuorda, verksamhetschef Cederkliniken.

Träffar man på en person ur riskgruppen, det vill säga en som exempelvis varit i riskområdena och har en luftvägsinfektion – ja, då blir rådet att söka vidare till infektionskliniken i Sunderbyn.

– Vi tar inga prover här på Cederkliniken.

Tuorda berättar också att en helt annan kategori av patienter börjat höra av sig, nämligen de som bokat en resa de inte längre vill åka på och önskar doktorns hjälp med att få tillbaka pengarna.

– Men vi säger nej till i stort sett alla. Det är klart att har man klara medicinska skäl som gör att man inte kan flyga då kan vi skriva ett intyg, men är man bara orolig eller litet snuvig blir det nej.

Petter Tuorda ser också en annan fara, nämligen att man i större utsträckning ska tvingas skicka hem vårdpersonal.

– Vi kan inte längre stoppa smittan från att spridas, men kan vi hejda eller fördröja den har vården en chans. I Italien fick de ju en snabb spridning som gjorde att vården inte räcker till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!