Brukare fick felaktig munvård

Felaktig skötsel av tänder ledde till munskador. Nu har IVO granskat de nya rutiner som Piteå kommun infört på sina boenden så att inte dylika misstag upprepas.

En brukare på ett boende i Piteå fick felaktig munvård som ledde till skador. Nu har IVO genomfört en tillsyn i syfte att tillse att rutienerna förbättrats.

En brukare på ett boende i Piteå fick felaktig munvård som ledde till skador. Nu har IVO genomfört en tillsyn i syfte att tillse att rutienerna förbättrats.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Piteå kommun2019-11-14 20:30

IVO (Inspektionen fför vård och omsorg) fick 2017 in en Lex Sarah-anmälan om att en brukare på ett av kommunens boenden fått felaktig munvård. Verksamheten hade missat att brukaren hade en brygga i nedre käken och i samband med munvård blev det skador. Brukaren drabbades av en kraftig infektion med skador ner till käkbenet.

Det visade sig att verksamheten trott att brukaren hade permanenta tänder. För att undvika dylika misstag infördes nya rutiner kring munvård, bland annat har alla brukare fått ett munvårdskort med aktuell information om munhälsan.
I slutet av september i år gjorde IVO en egeninitierad verksamhetstillsyn för att följa upp ärendet. Syftet var att kontrollera att de åtgärder som redovisades i Lex Sarah-utredningen har vidtagits samt vilken effekt på verksamheternas kvalitet åtgärderna har haft.

Förutom nya rutiner och munvårdskort har verksamheten redovisat att sjuksköterskor fått adekvat utbildning och att ett flertal andra åtgärder har vidtagits.
I samband med IVO-besöket genomfördes intervjuer med såväl verksamhetsledning som ett par boendechefer och personalrepresentanter.

Samtliga har fått svara på frågor om uppföljning har gjorts, om åtgärderna har haft effekt och att alla vidtagna åtgärder har spridits till verksamheten/organisationen.
Därefter har verksamheten haft möjlighet att yttra sig till IVO senast den 25 oktober 2019. Ett slutligt beslut från IVO:s sida har ännu inte offentliggjorts.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!