Bostadsbolaget Pitebo släcker kabeltv-nätet

Nästan 1 000 lägenheter är redan uppgraderade. När kabeltv-nätet släcks den 31 mars 2021 ska samtliga cirka 2 800 lägenheter vara redo för ip-tv.

Andreas Engström, fastighetsutvecklingschef på Pitebo, berättar att övergången till ip-tv ska vara klar 2021. Den 31 mars 2021 släcks nämligen kabeltv-nätet. (Arkivbild)

Andreas Engström, fastighetsutvecklingschef på Pitebo, berättar att övergången till ip-tv ska vara klar 2021. Den 31 mars 2021 släcks nämligen kabeltv-nätet. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå kommun2019-12-02 14:25

Pitebo har i dagsläget olika tv-lösningar och operatörer beroende på i vilken av bolagets fastigheter man bor i. Den stora merparten av fastigheterna är anslutna till ett föråldrat kabeltv-nät.
– Så är det och därför har Pitebo beslutat att satsa på ny teknik och erbjuda samtliga lägenheter möjligheten att kunna se tv via internet, ip-tv, från och med 1 april 2021, säger Andreas Engström, chef för fastighetsutvecklingen på Pitebo.

Samtliga lägenheter är sedan cirka 20 år anslutna med ett uttag för internet, men uttaget är ofta monterat i sovrummet. Av den anledning pågår en uppgradering av samtliga lägenheter som är större än ettor.
– Vi sätter in ytterligare ett uttag i vardagsrummet där dom flesta har sin tv. Det här är redan påbörjat och vi har väl hunnit med ett tusental lägenheter, berättar Engström.

Pitebo tillhandahåller alltså ip-tv och ett grundutbud. I övrigt är det upp till varje hyresgäst att välja utbud och leverantör.
Vad kostar det här?
– Det blir någon tusenlapp per lägenhet i investering. Vi har ju cirka 2 800 lägenheter så det bli en ganska stor kostnad för Pitebo, säger Andreas Engström.

Kjell och Company förklarar tekniken så här på sin hemsida.
"När det talas om ip-tv syftar det generellt inte till datorer utan fristående ­digitala tv-boxar som liknar traditionella mottagare för marknätet eller kabel-tv. Den enda stora ­skillnaden som syns är att ip-tvboxarna har en nätverkskontakt istället för en ­antennkontakt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!