Boktips för kyliga höstkvällar

Vad kan vara bättre på hösten än att läsa en bra bok? Här kommer ett blandat utbud av boktips för ruggiga höstkvällar.

"Maskiner som jag", "Jag försvinner i mörkret" och "Spår av dina händer" är några av höstens boktips.

"Maskiner som jag", "Jag försvinner i mörkret" och "Spår av dina händer" är några av höstens boktips.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-10-25 10:29

"Maskiner som jag" av Ian McEwan

Ian McEwan utforskar den mänskliga psykologin i samspel med artificiell intelligens. Boken utspelar sig på 80-talet i ett alternativt London där Alan Turing fortfarande är i livet och har utvecklat AI. Boken kretsar kring huvudkaraktären Charlie och hans flickvän Amanda som hamnar i ett triangeldrama med roboten Adam, vilket föder komplicerade frågor om mänsklighet. Vad innebär det egentligen att vara människa?

"Jag försvinner i mörkret" av Michelle McNamara

Det här är historien om Golden State Killer som under 70- och 80-talet begick 12 mord och 50 våldtäkter. Lika mycket är det en ingående skildring av författarens jakt på mördaren. Michelle McNamara gick sorgligt nog bort 2016 och fick därmed aldrig uppleva gripandet som skedde två år senare.

"Spår av dina händer" av Izabelle Åman

Luleåbon Izabelle Åman har skrivit en bok om ett fruktansvärt destruktivt förhållande, baserad på verkliga händelser. Karaktären Cornelia, som växer upp i Tornedalen, träffar 16-åriga Christoffer. Den obehagliga skildringen av ett förhållande med psykisk och fysisk misshandel och övergrepp väcker starka känslor.

"Den rödaste rosen slår ut" av Liv Strömquist

I författarens senaste seriealbum finns intressanta analyser om människan och samhället. Varför är det så svårt med kärlek och fungerande relationer i dag? Liv Strömquist använder teorier och offentliga personer som exempel i sitt resonemang om bland annat konsumism, oändliga valmöjligheter, ett ständigt analyserande, narcissism och manlig status i dagens samhälle.

"Verkanseld" av Louise Boije af Gennäs

Den tredje och sista delen av "Motståndstrilogin". Sara kämpar fortfarande mot den mäktiga organisation hon har emot sig och intrigen tätnar. I serien blandas fiktion med utdrag från tidningsartiklar om några av de största skandalerna i Sverige. Det är ett intressant koncept med spänning på hög nivå.

"Medvetandets återkomst" av Per Snaprud

Vad vet vi egentligen om medvetandet? Vad är jaget? Varför behöver vi sömn? Vetenskapsjournalisten och den före detta hjärnforskaren Per Snaprud behandlar olika teorier om medvetandet som fortfarande är ett mysterium. Jakten på ett neuralt korrelat, det vill säga egenskaper hos ett fåtal nervceller som motsvarar en subjektiv upplevelse, är både intressant och spännande.

"Kring denna kropp" av Stina Wollter

I ”Kring denna kropp” berättar Stina Wollter om sin barndom, synen på kroppen och systerns anorexia och tragiska bortgång. Det är en innerlig historia om nygamla ideal, motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Språket är lättillgängligt, uttrycksfullt och vackert.

"Folk med ångest" av Fredrik Backman

Det här är en historia om ett misslyckat rån och ett stökigt gisslandrama, skriven med författarens sedvanliga träffsäkra och intressanta formuleringar. Ett antal personer står i centrum för handlingen och de bär alla på olika typer av ångest eller kval. Humor blandas med melankoli i traditionell Backmansk anda.

"Om tiden inte finns: Tankar om den nya fysiken" av Carlo Rovelli

I sin senaste bok utforskar författaren begreppet tid. Det är ett intressant resonemang, stundtals utmanande. Vad är skillnaden på dåtid och framtid? Hur sann är egentligen vår uppfattning om tiden? Finns nuet? Den här boken är en liten pärla, vackert skriven med ett poetiskt språk som väver ihop fysik och filosofi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!