Den biomedicinska analytikern Margaretha Persson är områdesansvarig på blodcentralen i Piteå. Blodcentralens uppgift är komplicerad, då det hela tiden handlar om att hålla en god balans på blodlagret.
– En påse blod håller i sex veckor, det vore fruktansvärt om vi skulle behöva kasta blod vi fått från någon av våra fantastiska givare. Det gäller att hela tiden se till att hålla rätt mängd blod i lager, säger Margaretha Persson.
Just nu råder brist på blod inför jul- och nyårshelgerna, därför kallar blodcentralen in extra blodgivare, för att fylla på lagret.
– Läget är inte akut. Så här gör vi mer eller mindre varje år inför helgerna, det beror lite på när de röda dagarna infaller också. Problemet är att det försvinner tappningsdagar när de röda dagarna infaller mitt i veckan, säger Margaretha Persson.
Efterfrågan på blod minskar inte för att det är röda dagar. Cancersjuka, vissa kroniska sjukdomar, förlossningar och för tidigt födda barn är exempel då blod ofta behövs. Ungefär 15 procent av befolkningen tillhör en negativ blodgrupp, det är där bristen ofta blir som störst.
– I dag har vi tappat jättemycket och alla blodgivare har kommit, vi har haft 100 procent uppslutning, säger Margaretha Persson.
En normal tappningsdag är omkring 15 blodgivare kallade till Piteå sjukhus, men nu fram till jul kallar blodcentralen drygt 20 blodgivare per tappningsdag.
– I vanliga fall tappar vi tre dagar i veckan, men nu tappar vi även på måndagar samt att vi har förlängt de övriga dagarna, säger Margaretha Persson.
Hon och sjuksköterskan Susanne Öberg tycker båda att det känns enormt betydelsefullt att arbeta på blodcentralen.
– Det finns inget roligare än att få möta alla våra generösa blodgivare, men i vårt arbete får inte den mänskliga faktorn förekomma. Ingenting får gå fel, säger Margaretha Persson.
Därför får blodgivarna fylla i en hälsodeklaration varje gång de ska lämna blod och den följs av en muntlig intervju.
– Har man exempelvis tatuerat sig, rest till ett tropiskt land eller bytt sexpartner så kan man få vänta några månader med att lämna blod. Då finns det risk för att man smittats av något som ännu inte går att upptäcka, säger Margaretha Persson.
I samband med blodgivningen kontrolleras givarna för hiv, hepatit A, B och C samt syfilis.