Bio 3:an knäar i coronapandemin

Coronapandemin slår hårt mot Piteås företag. Ett av dem är Bio 3:an som nu gör vad de kan för att erbjuda säkra biobesök för filmsugna.

Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an, har knappt några besökare på de filmer som visas. För att få in intäkter hyr han ut hela salonger till mindre sällskap.

Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an, har knappt några besökare på de filmer som visas. För att få in intäkter hyr han ut hela salonger till mindre sällskap.

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2020-04-16 21:00

Bio 3:an har tappat mellan 90 och 95 procent av sina besökare till följd av coronapandemin, då folk väljer att hålla sig på hemmaplan. Ägaren Stefan Gustafsson har full förståelse för att folk uteblir och vill inte beklaga sig.

– Om vi under en dålig biohelg har mellan 100 och 150 besökare har vi i dag tolv besök, säger Stefan Gustafsson.

Han förklarar att man kämpar på med verksamheten och hoppas på stöd från staten.

– Det pratas mycket om de kulturmiljoner som ska delas ut och vi hoppas såklart få del av de pengarna men det drar ju ut på tiden och än finns inga besked.

Detsamma gäller möjligheten för hyresvärdar att sänka hyran med 50 procent och få ersättning av staten för resten.

I väntan på besked gör Stefan Gustafsson vad han kan för att anpassa biobesöken efter rådande coronaläge. Ett koncept han nu försöker utveckla är möjligheten att hyra en hel salong.

– Det finns olika sätt för det. Man kan se en medhavd dvd och betala för lokalhyran. Man kan då vara upp till 49 personer i valfri salong. Det finns också en premiumvariant där man väljer en film från ett utbud vi har och betalar 1 000 kronor för upp till fem personer. Är man fler betalar man 110 kronor per person över fem. Sedan har vi ju också ett barn- och ungdomserbjudande, säger Stefan Gustafsson.

Bio 3:an påverkas dessutom mycket av det faktum att Hollywood mer eller mindre lagt ner verksamheten tills vidare.

– Det släpps inga stora filmer. Vi skulle till exempel ha haft en Bond-film och en Fast and fury men de kommer inte och det är klar att det märks, säger Stefan Gustafsson.

Han tror dock inte att det skulle ha blivit någon större anstormning på grund av den rådande situationen, men att storfilmer ändå drar folk. Förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer kvarstår, så mer än så får bion inte härbärgera i vilket fall som helst.

– Den som kommer för att se en film får sitta i princip var den vill i salongen, utlovar biografägaren.

Hur länge Bio 3:an kan hålla ut låter Stefan Gustafsson vara osagt. Den timanställda personalen får inte jobba och frun som varit anställd är uppsagt. Till torsdagskvällens visningar var två platser bokade och till helgen en handfull.

– Det finns en vägs ände och fortsätter det så här är den inte alltför långt bort. Det måste komma in intäkter så enkelt är det, säger Stefan Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!