Biblioteket lånar ut surfplattor

Nu kan biblioteksbesökare läsa e-böcker, och digitala tidskrifter eller tidningar med någon av bibliotekets sex utlåningsbara surfplattor, så kallade Hublets.

Kristina Englund, bibliotekspedagog på Piteå stadsbibliotek. (Arkivbild)

Kristina Englund, bibliotekspedagog på Piteå stadsbibliotek. (Arkivbild)

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-10-29 13:18

Det blir möjligt att surfa, lyssna på musik och se film var som helst i biblioteket. 

– Det är enkelt och säkert att använda Hublet. Lånetiden är två timmar och när våra besökare återlämnar surfplattan i dockningsstationen raderas all användarinformation och batteriet laddas automatiskt, säger Kristina Englund, bibliotekspedagog på Piteå stadsbibliotek.

Surfplattan kan endast användas i bibliotekets lokaler.

Plattorna har laddats med olika appar som biblioteket valt ut. Det handlar bland annat om bibliotekets egna e-tjänster, streamingtjänster, digital samhällsinformation och praktiska hjälpmedel som översättningsappar och språkinlärning. Den app som biblioteket själv slår ett extra slag för är Pressreader, som innehåller över 7000 olika tidningar och tidskrifter från hela världen. 

– Det ska vara enkelt att komma hit och sätta sig och läsa sina dagstidningar från vilket land som helst, säger Kristina.

Satsningen på utlåningsbara surfplattor är en del i ett större projekt som handlar om att utveckla bibliotekets stöd mot besökarna gällande digitala frågor. Projektet genomförs med hjälp av sökta medel från Kulturrådet.

– Att kunna vara digitalt delaktig är en demokratisk rättighet. Allt fler samhällstjänster blir digitala och andra alternativ erbjuds sällan. Här har biblioteken en viktig uppgift, säger Beatrice Löfstrand, bibliotekarie, Piteå stadsbibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!