Begravningsbyråer påverkas av smittan

På begravningsbyråerna märker man av rädslan för smittspridning. På Fonus har två minnesstunder ställts in och en begravning har skjutits fram. "Jag tycker folk tar kloka beslut", säger Maria Rankvist på Fonus.

Peter Gleerup på Piteå begravningsbyrå konstaterar att coronasmittan påverkar även deras arbete. "Vi har vidtagit försiktighetsåtgärder både för våra medarbetares och våra kunders skull".

Peter Gleerup på Piteå begravningsbyrå konstaterar att coronasmittan påverkar även deras arbete. "Vi har vidtagit försiktighetsåtgärder både för våra medarbetares och våra kunders skull".

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå kommun2020-03-27 08:00

Som en försiktighetsåtgärd uppmanar både Piteå begravningsbyrå och Fonus sina telegramkunder att kontakta dem via mejl eller telefon istället för att komma på besök. När det gäller kunder som vill ha hjälp med att planera en begravning handlar det för det mesta om bokade personliga besök.

– Men det är inte nödvändigt med fysiska besök, vi kan använda videosamtal eller telefon, säger Peter Gleerup på Piteå begravningsbyrå.

På byråernas hemsidor kan också kunderna planera det mesta kring en begravning.

Att folk avanmäler sitt deltagande på minnestunder har blivit allt vanligare. Liksom att anhöriga väljer att inte ha någon öppen minnestund utan i enskildhet.

– Jag tycker att folk tar klocka beslut i den situation vi nu befinner oss i, säger Maria Rankvist på Fonus.

Möjligheten till livestreamade begravningar är något som kommer att öka tror man på branschorganisationen Sveriges auktoriserade begravningsbyråer som även noterat en ökning av önskemål att senarelägga begravningar.

På Fonus i Piteå har man hittills haft två avbokade minnesstunder och en begravning/gravsättning som skjutits upp. Vid kremering har man ett år på sig innan urnan måste gravsättas.

För begravningsbyråerna kommer det att bli en utmaning när allt fler avlidna som konstaterats smittade ska tas om hand. Några särskilda restriktioner för hantering av smittade som avlidit finns dock inte förutom användande av sedvanlig skyddsutrustning såsom skyddsrock, munskydd, visir och handskar.

Peter Gleerup ser inte några större risker med detta.

– Däremot är det en annan sak när vi hämtar avlidna från exempelvis boenden där ingen vet säkert om de bär på smittan eller inte. Men jag är inte orolig, vi bär alltid handskar, tvättar händerna och tänker på att aldrig peta i ansiktet.

Maria Rankvist på Fonus konstaterar att allting ännu är relativt nytt.

– Vi är ju bara i början av det här men vi är beredda på att vi kommer att få hantera avlidna som varit smittade. En annan fråga vi ställs inför då är ju hur vi ska förhålla oss till anhöriga, förmodligen kommer alltfler begravningar att planeras utan fysiska möten.

Hittills har begravningsbyråerna inte hämtat någon som avlidit till följd av coronaviruset.

– Men det kommer, frågan är bara när, säger Peter Gleerup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!