Bättre stöd på hemmaplan kostar mindre

Vid årsskiftet var 33 barn och unga placerade på någon form av institutionsboende. Många gånger ett måste, men det är dyra lösningar och socialtjänsten jobbar för att vässa olika hemmaplanslösningar.

När unga människors missbruk eller andra problem gått för långt återstår ofta bara någon form av institutionsvård. En kostsam vårdform och socialtjänsten i Piteå jobbar aktivt för att bli vassare på hjälp- och stödmetoder på hemmaplan. (Arkivbild)

När unga människors missbruk eller andra problem gått för långt återstår ofta bara någon form av institutionsvård. En kostsam vårdform och socialtjänsten i Piteå jobbar aktivt för att bli vassare på hjälp- och stödmetoder på hemmaplan. (Arkivbild)

Foto: Judith Gustavsson

Piteå kommun2020-02-24 20:00

Att placera unga i ett förstärkt familjehem eller på någon form av institution, exempelvis HVB-hem är ofta sista lösningen. Det kan handla om långt gånget missbruk eller andra problem som måste bromsas och förhoppningsvis lösas.
Under 2019 överskreds budgeten med drygt 15 miljoner?
– Vi kan tyvärr se att antalet vårddygn har ökat, men även att dygnskostnaden har blivit dyrare, säger Tomas Backeström, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

Backeström vill inte ge sig in i någon diskussion om huruvida tilldelad budget står i relation till den verksamhet som bedrivs och som dessutom är lagstadgad.
– Vårt uppdrag är att ha en budget i balans, men sett till underskottet kan man tolka det som att vi är underfinansierade.
För några av de 33 unga som var placerade vid årsskiftet hade ett vanligt familjehem kunnat vara lösningen.
– Tyvärr har vi svårt att rekrytera familjehem. Det är en negativ trend i hela landet. Det finns säkert flera orsaker, men för oss innebär bristen dyrare lösningar i form av förstärkta familjehem, säger Tomas Backeström.

Det pågår ett arbete för att bli vassare när det gäller lösningar på hemmaplan. Det arbetet har pågått en tid.
– Det kan handla om att korta tiden på institution med fortsatta insatser på hemmaplan. Förändrade metoder på hemmaplan, utökad familjebehandling i hemmet och inte minst tidigare insatser borde innebära lägre kostnader.
Innebär det färre placerade?
– Kan vi komma in tidigare så ökar möjligheten att förebygga, men finns det behov av placering så blir det så.

Ett problem är att socialtjänsten ibland kommer in när det redan gått för långt och då räcker inte öppenvård på hemmaplan.
– Det har blivit mycket bättre, men ju tidigare en orosanmälan kommer in ju större chans har vi att ingripa i tid. Därför är det så viktigt med samarbete med skola, civilsamhället, föreningslivet, polisen och andra aktörer.

Arbetsbelastningen är hög för anställda behandlare och utredare, men enligt Backström hinner man med uppdraget inom lagstadgad tid.
Socialtjänsten står också i startgroparna att bilda ett LSS-boende för fyra unga på hemmaplan senare under året, men att starta ett HVB-hem på hemmaplan är inte lika självklart.
– Det är i grunden en politisk fråga, men det är inte alltid det är den bästa lösningen i hemkommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!