Avvaktar förändrade förlossningsrutiner

Överlevnaden bland barn ökar om gravida som gått över tiden sätts igång tidigare. Det visar en ny studie. Men Region Norrbotten avvaktar med att ändra sina förlossningsrutiner.

Region Norrbotten avvaktar med att införa nya förlossningsrutiner, istället väntar man in nationella riktlinjer.

Region Norrbotten avvaktar med att införa nya förlossningsrutiner, istället väntar man in nationella riktlinjer.

Foto: Lise Åserud

Piteå kommun2019-12-08 17:30

Det handlar om forskningsstudien SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study) som genomförts vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I studien delades 2 760 gravida kvinnor in i två olika grupper – där hälften som gått över tiden sattes igång i vecka 42 som vanligt och den andra hälften redan i vecka 41. Och där märktes en signifikant skillnad gällande dödsfallen hos barnen.

Totalt dog sex barn i studien, alla i gruppen som skulle sättas igång i vecka 42. Fem barn dog i kvinnans mage, ett dog strax efter förlossningen. I gruppen som sattes igång i vecka 41 dog inga barn. Studien avbröts i förtid på grund av det oväntade resultatet. Man ansåg att det inte var etiskt att fortsätta efter dödsfallen.

I dag sker en igångsättning i vecka 42 i Sverige, i många andra länder i Europa och i USA sker det i vecka 41. Förlossningsrutinerna i Sverige kan nu också ändras. I Dalarna, där man haft dödsfall där patienten ingick i studien, har man redan nu börjat med tidigare igångsättning.

I slutet av augusti sa Anna Pohjanen, dåvarande länschef för obstetrik och gynekologi inom Region Norrbotten att hon ville avvakta med att införa nya förlossningsrutiner. Då var studien ännu inte klar.

Men nu är studien klar och har även publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Region Norrbotten fortsätter dock att avvakta.

Enligt Annika Johansson, tillförordnad länsverksamhetschef VO obstetrik och gynekologi, kommer man nu att träffa övriga klinikledningar och läkare inom norra regionen för att diskutera resultatet och dra upp strategier för hur man går vidare, samt även bevaka nationella riktlinjer.

– Vi har ännu inte fattat något beslut om att ändra rutinerna utan kommer först utvärdera studiens resultat tillsammans med övriga verksamheter inom norra regionen, och avvakta nationella rekommendationer. När vi enats inom norra regionen eller om det presenteras nationella rekommendationer så kommer vi förhålla oss till det och ändra våra rutiner, säger hon.

 Varför ändrar ni inte riktlinjerna nu?

– När man ska ändra riktlinjer och behandlingsstrategier är det viktigt att vi tar med alla aspekter av den föreslagna förändringen, säger Annika Johansson som bedömer att man inom kort kommer att ha nationella riktlinjer när det gäller igångsättning av förlossning.

– Då kommer vi förhålla oss till dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!