Att vara förälder till barn som skär sig

Att upptäcka att ens barn medvetet gör sig illa är en skräck för många föräldrar. Agnetha Ersson har upplevt detta. Flera gånger.

Agnetha Ersson berättade under måndagskvällen om hur det är att vara förälder till barn med psykisk ohälsa.

Agnetha Ersson berättade under måndagskvällen om hur det är att vara förälder till barn med psykisk ohälsa.

Foto: Simon Olofsson

Piteå kommun2019-10-07 21:25

Agnetha Ersson berättar på Kyrkcenter om bilfärden till BUP. Året är 2007, och varken dotter eller mamma mår bra. Hon berättar om ett unket tonårsrum som stinker av blod. Agnetha Erssons dotter är en av de många unga tjejer som skär sig. Och det blir värre. 

En oktoberkväll tog dottern en överdos av tabletter och skar upp handlederna. Agnetha Ersson hittade sin dotter och försökte ringa ambulans, men i chocken kom hon inte ens ihåg numret till SOS. 

– Jag såg hur livet rann ur henne. Hon hade blivit genomskinligt vit. Hon slutade andas. 

Men dottern överlevde. 

Agnetha Ersson har föreläst om psykisk ohälsa sedan 2004. 2007 släppte hon boken ”Skuld, skam och rakblad”, där hon skriver om sina erfarenheter som förälder till barn som mår dåligt. Hon har fyra barn, och alla har någon gång haft problem med psykisk ohälsa. För Agnetha Ersson var det både en chock och en skam att hennes barn mådde dåligt. 

– Det är nog lättare att få en fysisk sjukdom än en psykisk. Det är mer accepterat. Jag skämdes så fruktansvärt mycket.

Under måndagskvällen berättar Agnetha Ersson om hur chocken övergick i kamp. En kamp för sina barn, en kamp mot psykiatrin, men också en kamp med sig själv. Hon delar med sig av tips till föräldrar som befinner sig i samma situation. Hon pekar också på att mer stöd behövs till anhöriga till barn som mår dåligt. 

– När min yngsta dotter gjorde sitt självmordsförsök så frågade jag: Vad kommer vi få för stöd som familj? Men det fanns inget sådant stöd. Jag hade behövt det, så otroligt mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!