Artificiell intelligens och människan i fokus

Hur ska människor förhålla sig till utvecklingen av intelligenta datorer? Detta var fokus när Anna Ståhlbröst föreläste i Piteå.

Anna Ståhlbröst är professor i informationssystem på LTU. Under tisdagskvällen föreläste hon i Piteå om artificiell intelligens och hur människan kan bibehålla kontroll i en allt snabbare teknikutveckling.

Anna Ståhlbröst är professor i informationssystem på LTU. Under tisdagskvällen föreläste hon i Piteå om artificiell intelligens och hur människan kan bibehålla kontroll i en allt snabbare teknikutveckling.

Foto: Simon Olofsson

Piteå kommun2020-02-12 08:33

Det kommer knappast som någon nyhet att utvecklingstakten för datorer gått snabbt framåt. Från att ha varit enkla räknemaskiner pratar vi nu istället om intelligenta, tänkande datorer, och artificiell intelligens blir allt vanligare i vår vardag. Detta var ämnet när Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem på LTU, föreläste i Piteå för en tilltagen och intresserad publik under tisdagskvällen. Med fokus på både risker och fördelar framhöll Anna Ståhlbröst vikten av en utveckling där öppenhet och etiska riktlinjer gäller. 

– När vi pratar om människocentrerad AI gör vi det för att vi ska kunna utveckla en mänsklig och jämställd teknologi som är tillförlitlig. Det är viktigt att man får en förståelse för hur en AI kommer att fungera i praktiken och vilka beslut den tar, och varför. 

Anna Ståhlbröst framhåller att utvecklingen av intelligenta datorer inte är något nytt, men att historiska försök ofta misslyckats. 

– Många AI-satsningar har misslyckats. AI är inget nytt, man började prata om detta redan på 30-talet. I dag går den utvecklingen däremot mycket snabbare, eftersom vi har mer data och mer datorkraft, säger hon. 

Under föreläsningen tog Anna Ståhlbröst upp både för- och nackdelar med den teknologiska utvecklingen. Automatiseringen av arbetsplatser och arbetsuppgifter kan ge fördelar i form av frigjorda resurser för ett mer människoinriktat arbete. Å andra sidan finns orosmoln där företag och organisationer utvecklar teknik där insynen är vag och juridiken svag. Hon tar även upp diskrimineringsfrågor, där rasism och könsdiskriminering frodats i algoritmernas labyrinter. 

– Svarta människor har av ansiktsrobotar exempelvis blivit kategoriserade som apor. Det här händer för att man har fel i systemen från första början, och det är det här jag tycker är intressant. Hur kan vi undvika de här felen? 

Rädsla och oro dominerade också när publiken ställde frågor. Dessa fokuserade mycket på de negativa aspekterna av AI, där vapenfrågor, kriminalitet och demokratiproblem låg i fokus. En fråga från publiken sammanfattade oron väl.

Men är inte detta för farligt?  

– Det är svårt att stoppa den tekniska utvecklingen, men det är också därför jag brinner för de här frågorna. Teknikutveckling måste vi ha för att kunna möta olika utmaningar, men det kan vara farligt också. AI ska ju arbeta för att göra det bättre för människan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!