Arbetet väcker oro för digital exkludering

Kommunen ser över en digital lösning för medborgarförslagen. SPF i Piteå oroas över att äldre kan exkluderas i digitaliseringen.

Det digitala förslaget kräver att de som röstar har tillgång till e-legitimation, samt kunskap om hur tjänsterna ska användas.

Det digitala förslaget kräver att de som röstar har tillgång till e-legitimation, samt kunskap om hur tjänsterna ska användas.

Foto: Martina Holmberg / TT

Piteå kommun2020-01-10 18:45

Kommunens arbete med en digital tjänst för medborgarförslag innebär att 42 röster krävs för att ett förslag ska gå vidare till beredning till fullmäktige. Röstningen kommer uteslutande att göras på nätet, och för att delta kommer e-legitimation att krävas. SPF Seniorerna i Piteå är oroliga för att äldre kommer att stängas ute.

– Jag tycker att vi ska kunna göra vår röst hörd. Kommer det upp en fråga som handlar om äldre tror jag många vill vara med och påverka. Kan man inte göra det så är det ju ett problem, säger Lisbeth Lindmark, ordförande SPF Rönnen.

Sara Dahlberg, ordförande för SPF Häggen, manar också till försiktighet.

– Jag tycker att vi måste vara väldigt uppmärksamma så att vi inte utesluter en stor grupp människor, säger hon.

 

Christer Lindström, processledare på Piteå kommun, pekar på att internetanvändningen bland äldre ökar, men medger att det finns risker för utanförskap.

– Det finns alltid en risk, det gör det. Tanken är att alla inkomna förslag även ska rapporteras till politikerna. Om någon politiker tycker att förslaget är bra så kan de ta upp och driva det själva.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) ser också risker med digitaliseringen, och tycker därför det är viktigt att det finns alternativ för alla.

– Det är den farhåga som finns med alla digitala lösningar. Det är viktigt att vi ser detta som ett komplement till det befintliga systemet, för att ge så många som möjligt möjlighet att vara med i diskussionen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!