Användningen av läkemedel ökar bland unga

Läkemedelsanvändningen ökar, och barnen sticker ut i statistiken. Norrbotten utmärker sig genom att ligga över rikssnittet.

Användningen av medicinska läkemedel hos barn och unga ökar i Sverige, och Norrbotten ligger över riksnivå i statistiken.

Användningen av medicinska läkemedel hos barn och unga ökar i Sverige, och Norrbotten ligger över riksnivå i statistiken.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Piteå kommun2019-11-26 05:00

Användningen av läkemedel ökar i Sverige, vilket gäller både antal användande patienter och antalet uttag. Särskilt barn sticker ut, och Läkartidningen konstaterar att antalet barn som hämtar ut medicin ökat från 39 till 43 procent mellan 2015 och 2018. 

Norrbotten ligger över rikssnittet i statistiken, främst vad gäller antalet uttag. Linda Grahn, ordförande för läkemedelskommittén på Region Norrbotten, varnar däremot för att statistiken kan vara missvisande. 

– Samma läkemedel kan komma i förpackning med 10 tabletter eller 100 tabletter. Då blir det svårt att titta på antalet uttag. Det kan vara att en patient hämtat ut en liten mängd, men vid fler tillfällen. Då blir det många uttag, men det handlar inte om stora volymer, säger hon. 

Den ökade läkemedelsanvändningen hos barn kopplas generellt till införandet av kostnadsfria läkemedel, en reform som gjordes 2016. I topp vad gäller medicin som används av barn ligger vanliga läkemedel som antibiotika, astmamedicin och allergiläkemedel. 

– Ser vi till barn ökade kostnaderna inom flera områden. Astmamedicin exempelvis. Hudpreparat ökade också kraftigt, samt melatonin och andra preparat, säger Linda Grahn. 

Sömnpreparatet melatonin pekas ut som en av de mediciner som ökat kraftigt bland barn och unga. . 

– Vi sen en ökning av läkemedelsanvändning i och med reformen 2016 där melatonin står för en del av den ökningen. Det kan till viss del kan förklaras av att det blivit enklare att förskriva läkemedel med melatonin då det inte lägre behövs en licens för detta läkemedel.  

– Man ser också en ökning i antal som diagnosticeras med ADHD, där sömnproblem är vanligt. Där kan melatonin ibland ses som ett mindre farligt alternativt än andra sömnpreparat. 

Trots ökade kostnader och användning bland både generell befolkning och barn pekar Linda Grahn på att statistiken också hänger ihop med utvecklingen av nya läkemedel, vilket gör det möjligt att behandla åkommor som tidigare legat bortom medicinens horisont. 

– Det som är positivt är de fall där det finns nya läkemedel som kan behandla och bota sjukdomar vi tidigare inte kunnat bota. Sedan tycker jag det är viktigt att läkemedel används när de behövs, och inte i onödan. Antibiotika är ett sådant exempel, där vi vill ha en väldigt restriktiv användning för att minska risken för resistensutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!