Ännu ingen lösning på dragkampen om B-hallen

Någon lösning på hur B-hallen på Pitholmsskolan ska nyttjas finns ännu inte i sikte. Något som ställer till problem för elevernas idrott.

Rektorerna Christoffer Backlund och Bo Åström vill ha svar på om hur B-hallen på Pitholmsskolan ska nyttjas. "Det är skarpt läge" säger Christoffer Backlund.

Rektorerna Christoffer Backlund och Bo Åström vill ha svar på om hur B-hallen på Pitholmsskolan ska nyttjas. "Det är skarpt läge" säger Christoffer Backlund.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-11-08 05:00

Som PT tidigare berättat pågår det en dragkamp om tillgången till B-hallen på Pitholmsskolan i Piteå. Frågan är om det är Piteå pistolklubb eller eleverna på skolan som ska få nyttja den. 

Kultur och fritid och Utbildningsförvaltningen är fortfarande inte överens.

– Vi hade upp det på arbetsutskottet i tisdags. Sedan skulle vår ordförande Elisabeth Lindberg träffa Louise Mörk, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i onsdags. Men jag har inte fått någon återkoppling, så frågan är fortfarande om det är barnen eller pistolklubben som ska ut från lokalen, säger Mona Lundström, kultur och fritidschef.

Finns någon annan lokal på gång för pistolklubben?

– Nej, vi har sökt med ljus och lykta och dom har själva sökt med ljus och lykta, men tyvärr.

PT berättade i våras om att elevernas idrott fick ge vika för pistolklubbens skytte när B-hallen i Pitholms sporthall inte längre fick användas av båda parter. Detta för att eleverna inte skulle utsättas för onödig exponering av bly. 

Beslutet fick dock stora konsekvenser för Pitholmsskolans 500 elever som behöver lokalerna för sina lektioner i idrott och hälsa. Eleverna kunde till en början ha lektionerna utomhus, men nu är det betydligt kallare ute och snö, vilket ställer till problem.

– En del aktiviteter kan vi fortfarande ha utomhus, inne är det trångt och de får dela på hallarna, säger Christoffer Backlund, rektor för årskurs sju till nio.

Han menar att det egentligen är nu som elevernas innegympaperiod börjar. Sedan är det enklare att vara ute när det finns skidspår uppdragna och isar spolade.

– Det är skarpt läge för oss, vi måste få svar, säger Christoffer Backlund som tillsammans med rektorskollegan Bo Åström mejlat ansvariga, men inte fått svar.

Han menar att det finns ett lagstadgat krav att erbjuda eleverna lektioner i idrott och hälsa. 

– Vi har fantastisk personal och fantastiska elever, säger Christoffer Backlund som dock menar att med de begränsade möjligheterna man nu har, blir det svårt att nå upp till läroplanens krav.

Pitholmsskolan genomgår samtidigt också en omfattande renovering för 24 miljoner kronor.

Det som ska göras är en tillbyggnad av klassrum i vinkeln mellan c-huset och matsalen och upp mot skogen. Taket på matsalen måste också göras om och det blir en ny ventilation i c-huset.

En del av eleverna på mellanstadiet har nu sina lektioner i moduler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!