Alla välkomnas till en öppen gemenskap

Piteås nya dagverksamhet "Öppen gemenskap" har slagit upp portarna. "Det ska kännas som hemma" säger Victoria Lundmark, verksamhetsansvarig för Svenska kyrkan.

När Öppen gemenskap slog upp portarna under tisdagen kom en hel del besökare för att fika, titta på lokalerna och få veta mer om verksamheten.

När Öppen gemenskap slog upp portarna under tisdagen kom en hel del besökare för att fika, titta på lokalerna och få veta mer om verksamheten.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-11-26 17:30

Något härbärge öppnar inte i Piteå i vinter, istället satsar Piteå kommun och Piteå församling på mötesplatsen Öppen gemenskap på Prästgårdsgatan.

Den riktar sig till människor som söker ett sammanhang, samtal och gemenskap. Här ska det finna stöd för dem som vill förbättra sina livsvillkor, till exempel genom att bryta hemlöshet eller social isolering. 

– Men vi välkomnar alla, kanske vill man bara komma förbi och äta spagetti och köttfärssås och få en kram, säger Victoria Lundmark.

Hon tycker det känns både roligt och spännande att få bygga upp en helt ny verksamhet. Sedan är det svårt att veta hur det kommer att bli.

– Men jag hoppas att det här kan bli en väg uppåt, tillbaka in i samhället igen, säger Victoria Lundmark som också har hjälp av två volontärer varje dag.

En av dem är Sigbritt Hansson, pensionär från Öjebyn. Hon tyckte det kändes "underbart" att få frågan om hon ville vara med och sa ja direkt.

– Det känns jättebra att kunna gör en insats och hjälpa till, säger hon.

– Målet är att man ska känna sig som hemma här. Kanske kan man glömma bort det jobbiga en stund och bara vara, säger Victoria Lundmark som visar runt i den mysiga lokalen.

Piteå församling ansvarar för verksamhetens innehåll och personal. Piteå kommun står för lokalkostnaden och bidrar ekonomiskt till personella resurser.

Öppettiderna är måndag till torsdag med något varierande tider. På måndagar serveras gratis lunch, på tisdag och onsdag middag och på torsdagar frukost. Här finns också möjlighet att tvätta och duscha. För dem med behov av att prata och få stöd kommer diakoner att finnas tillgängliga. Inga droger är tillåtna i lokalen.

Med den nya satsningen hoppas båda parterna skapa förutsättningar som resulterar i bestående förändringar för människor. Verksamheten kommer att utvärderas efter sex månader och efter det tas beslut om det blir någon fortsättning.

Victoria Lundmark har varit i kontakt med fler ideella organisationer som Connextions, LP-stiftelsen och Länkarna. Målet är att kunna inleda samarbeten.

För den som trots allt ändå behöver en sängplats kommer det att finnas lösningar.

– Om någon säger att: "Jag har ingenstans att bo", så har jag telefonnummer till dem som kan hjälpa till med boende över natten, säger Victoria Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!