Advokaten presenterar nytt spår om branden

Åklagaren höll sin sakframställan gällande den grova mordbranden i Roknäs under torsdagseftermiddagen. Men försvaret presenterade ett annat spår, som inte följts upp i polisutredningen.

Bankhuset i Roknäs bestod av fem lägenheter, varav fyra var bebodda vid tiden för branden.

Bankhuset i Roknäs bestod av fem lägenheter, varav fyra var bebodda vid tiden för branden.

Foto: Polisen

Piteå kommun2019-10-10 17:16

Det var kammaråklagare Ulla-Karin Lindström som presenterade bevisen som samlats in. Trots att det bara finns indicier i denna del av utredningen lyckades åklagaren visa en relativt tätt sammanhållen tidslinje över vad kvinnan ägnade sig åt under brandnatten. 

– Så sent som klockan 01.27 gör hon ett bankomatuttag. Det är bara 33 minuter innan det första larmet inkommer till SOS, säger Ulla-Karin Lindström. 

Det är visat att kvinnan för första gången nyttjade fastighetens gemensamma tvättstuga den här natten, som ligger i närheten av det utrymme där branden startade. 

– Hon går och lägger sig fullt påklädd tillsammans med barnen, säger Ulla-Karin Lindström. 

Bara minuter senare ska familjen fly ut ur den rökfyllda fastigheten. 

Försvararen Carolina Nilsson presenterar ett annat motiv för rätten. Hennes klient har nämligen iakttagit två utländska män i anslutning till fastigheten under brandnatten. 

– En av de andra hyresgästerna hade en skuld på 100 kronor till den rumänska kvinna som brukade sitta och tigga utanför Ica, säger Carolina Nilsson. 

Kvinnan hade även varit hemma och städat hos denna hyresgäst, vilket hon blivit lovad 500 kronor för. 

– Hyresgästen är alltså skyldig kvinnan totalt 600 kronor, säger Carolina Nilsson.

Hon menar också att rumänerna fått portkoden, vilket skulle kunna innebära att de varit i trappuppgången under natten till den 25 april. 

– Det här är spår som aldrig följts upp, säger Carolina Nilsson.

Polisen Ola Lundström hann säkra bilder som visar att någon bränt i trapphuset. Bilden togs precis innan huset blev övertänt.
Polisen Ola Lundström hann säkra bilder som visar att någon bränt i trapphuset. Bilden togs precis innan huset blev övertänt.
Karta: Roknäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!