Stormoväder och hagel ställde till kaos

I går runt halv tre tiden brakade helvetet lös i Piteå. Ett stormoväder drog in över kommunen och orsakade stor förödelse på flera ställen, bland annat i Nybyn. - Jag trodde nästan att jag skulle dö, säger Paulina Lundström, som befann sig på en moped när ovädret inträffade.

Det kraftiga stormovädret hade flyttat denna jättestudsmatta cirka en kilometer från dess hem till en äng.

Det kraftiga stormovädret hade flyttat denna jättestudsmatta cirka en kilometer från dess hem till en äng.

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ h2008-08-01 06:00
Ett riktigt stormoväder drog i går in över Piteåbygden och förvandlade den stekheta sommardagen till en mardröm. Ett av de ställen som drabbades värst var Nybyn. Där rådde rena rama kalabaliken.
Redan i Pålmark fick PT:s reporter och fotograf erfara konsekvenserna av stormen.
Herbert Nymans kossor hade rymt och befann sig utanför inhägnaden och sprang omkring längs vägrenen, uppskrämda av åskan och ovädret.
På en äng en bit bort låg en studsmatta som troligen blåst en kilometer och längs vägen låg träd huller om buller - nästan som ett plockepinn-spel.
På vissa gårdar föll träd omkull och blockerade infarten och dessutom blev flera hushåll av med strömmen.
"Träden tippa"
De första människorna som PT träffade efter stormovädret var de tre uppskärrade, tjejerna Emma Wikström, Paulina Lundström och Malin Johansson. De var ute på sina mopder då ovädret tog fart.
-Vi var på badplatsen när vi såg att det började samlas svarta moln på himlen, så vi begav oss hemåt, säger Emma Wikström.
-Sen började det tvärblåsa och storma rejält och vi var på väg ner i diket några gånger. Sen började träden tippa och det började hagla "bautastora" isbitar, säger Malin Johansson.
- Det var nästan lika stora som pingisbollar, säger Paulina Lundström.
Både Emma och Paulina träffades av de stora hagelbollarna på armar och ben.
- Det gjorde ont och började blöda, sen fick jag märken på benen, säger Paulina Lundström och visar upp sina ben.
De tre tjejerna blev rädda och istället för att fortsätta sin färd hemåt sökte de skydd på närmaste gård.
- Vi satte oss på en bro under ett tak tills det hade lugnat ner sig. Det har varit en jättehemsk dag, säger Malin Johansson och får medhåll av sina kompisar.
Hål i väggen
Två andra Nybybor som råkade ut för ovädret var Bo och Inger Forsberg. Snacka om att de fick oväntat besök.
- Det var så fint väder från början av dagen, men sen började det att dra ihop sig. Det började blåsa och åska nått så fruktansvärt, säger Inger Forsberg, 62 år.
-  Och sen bara small det till , säger Bo Forsberg, 65 år.
Det visade sig att smällen kom från en tall på gården som hade blåst omkull och både krossat ett fönster och gjort hål i väggen. Det forsade in hagel och vatten.
-Vi började samlade det i en hink och när ovädret var över torkade vi upp det med en massa handdukar och lakan, säger Inger Forsberg som hann bli rejält uppskrämd innan det var över.
- Jag blev jätterädd och fick hjärtklappning och tänkte nu får det sluta. Jag var rädd att det skulle falla fler träd på huset.
De båda makarna är överens om detta är det värsta oväder det varit med om.
- Vi har bott här i 30 år och aldrig varit med om något liknande, säger Bo Forsberg.
Möbler flög omkring
Och att träd föll hit och dit fick Eva Ögren, 48, år och dottern Anna Ögren, 8, år erfara. De bor några hundra meter bort från Forsbergs och satt i bilen när en tall på deras gård tippade.
- Vi satt i bilen och skulle åka iväg när Anna såg hur den stora tallen på vår gård tippade som en tändsticksask. Hela roten rycktes upp och drog med garaget, säger Eva Ögren.
-Och trädet landade på min studsmatta som gick av på mitten, säger Anna Ögren.
Under tiden de satt i bilen kunde de även se hur trädgårdsmöblerna flög omkring.
- Vi satt kvar i bilen i minst 20 minuter, vi vågade inte gå ut. De var ju så stora hagelbitar, säger Eva Ögren och fortsätter:
-Efteråt reflekterar man över det som hänt och tänker: Tänk om tallen fallit åt andra hållet och vi fått den över oss ...
En bit bortom Eva Ögren bor 61-åriga Eilert Forsberg. Han fick, förutom att uppleva ovädret, ett jack i näsan.
- Jag hörde att det small till så jag gick ut från kåken för att kolla vad det var. När jag kom ut träffades jag av en hagelbit ,
nästan som en sockerbit. Det började blöda men det tog inte så ont och jag insåg direkt att ute ska jag inte vara, säger han.
Helena Lundkvist var på väg hem till Sjulsmark med tre barn i bilen när helvetet brakade loss. Träden föll som käglor runt henne.
- Vi klarade oss utan skador, men det är det värsta jag varit med om, säger hon upprört per telefon efter händelsen.
Även i Rosvik var ovädret påtagligt. Bilar blev buckliga av de stora iskulorna som även gjorde hål i taket på husvagnar. En av de som fick erfara det, var Ida Eriksson, 26 år.
- Det var som att vrida på en kran, det bara öste ner i en halvtimme. Lite hagel har man sett förr, men jag har aldrig varit med om detta. Inte ens i närheten, säger hon.

Tromb
Enligt Håkan Hultberg, meterolog på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), kan det mycket väl ha varit en liten tromb som i går härjade i Pitebygden.
- Det händer då och då att en liten tromb uppstår och det sker i samband med kraftigt åskväder och upphettad mark, säger han och fortsätter:
- Det som händer är att kraftiga virvelvindar uppstår och vanligen rör den sig över ett begränsat område, och den kan ställa till med rejäl skada.
Vad PT kan erfara var det ingen person som skadades allvarligt av gårdagens oväder.

Tromb
Tromber är vanliga i samband med åskväder. I gränsområdet mellan upp och ner vindar i ett Cumulonimbusmoln kan den uppstå.
Det ärt en intensiva virvelvind som rör sig ner mot marken. Vindhastigheten kan gå upp emot 100 m/s.
Den ser ut som en "slang" eller "snabel" som hänger ner från åskmolnet.
Kraftiga tromber förekommer främst i mellanvästern i USA och kallas "tornados". De kan lyfta bilar och järnvägsvagnar. Väggar från byggnader kan lossna och träd kan ryckas upp med rötterna.
Små tromber, kan man se i form av löv- eller sandvirvlar över solupphettad mark.
En tromb lämnar ofta spår i naturen. Träden fälls i olika riktingar in mot trombens centrum till skillnad från en vanlig storm där träden fälls i endast en riktning.
I Sverige är det ytterst ovanligt med dödsfall i samband med tromber.
Källa: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om