Ett karibiskt hus i Piteå
I början av sommaren anlände St. Barth-huset till Piteå. En replika av de hus som fanns på Piteås vänort St. Barthélemy under 1800-talet. På lördag ska det invigas med pompa och ståt tillsammans med vänortsparken som placerats i anslutning till huset. - Presidenten från St. Bartélemy kommer hit och deltar vid invigningen, berättar Tomas Wallsten som äger huset och är ordförande i vänortsföreningen.
Replikan av St. Barth-huset ligger strax nedanför kommunhuset i Piteå. Huset kommer att vara öppet för allmänheten unde resten av sommaren. Det finns informationsskyltar precis brevid där man kan läsa sig till det mesta om både ön och de typiska husen som fanns där.
Foto: Gunnar Westergren
9 000 personer. Under större delen av 1800-talet var ön en svensk koloni efter att Gustav III bestämt att varje land med självrespekt borde ha en koloni någonstans i världen. Huvudstaden döptes inte helt oväntat till Gustavia och var under kolonitiden en av Sveriges största städer. Efter politiska förändringar och orkaner som svepte fram och förstörde det mesta i sin väg var ön inte lika intressant längre och Sverige sålde tillbaks den till sin tidigare ägare Frankrike 1878.
Svenska influenser
Nästan 100 år senare var fyra Pitebor i Karibien för att segla. De hamnade av en slump på St. Barth där de tydligt märkte av de svenska influenserna. De fyra seglarna sådde ett frö till det vänortssamarbete som i helgen firar 30 år. Representanter från Piteås alla vänorter, St. Barth, Kandalasja i Ryssland och Grindavik på Island, är inbjudna och programmet är fullt av aktiviteter.
- Det är första gången vi har en sån här stor tillställning. Visst har det varit representanter från vänorterna förr, men nu kommer alla på en gång och det känns jättekul, säger Thomas Wallsten som är ordförande för vänortsföreningen i Piteå.
En av huvudakterna under lördagens jubileumsfest kommer vara invigningen av den replika av ett St. Barth som kom till
Piteå i början av sommaren. Huset byggdes som en del av ett projekt i Stockholm under 2007 och stod fram till Piteåflytten på Djurgården. Det var Tomas Wallsten och hans familj som köpte huset när det var till salu.
- Husen som fanns på St. Barth under 1800-talet var väldigt enkla. På grund av de orkaner som ofta drar fram över ön var husen lätt demonterbara, så att man enkelt skulle kunna flytta på dem. Just det hus som finns i Piteå nu är ett enklare bostadshus och invändigt sett inspirerat Selma Hilanders boende. Hon var den sista svenskan som levde på St.Barth under svensktiden, berättar Wallsten.
Fint besök
Huset är 25 kvadratmeter stort och fungerade som sov- arbets- och förvaringsplats. Något kök fanns det inte så all matlagning fick ske utomhus. Eftersom grundvattnet var mer eller mindre obefintligt på ön samlade man in regnvatten i stora krukor bredvid husen, en sådan tunna finns utanför huset även i Piteå. På lördag kommer bland annat St. Barth president hålla tal i samband med invigningen. Något som är smått unikt.
- Det är första gången vi har en president här. Lite speciellt är det också att politiker på St. Barth sköter allt politiskt arbete på sin fritid. Bruno Magras, som presidenten heter, har ett litet flygbolags om huvudsysselsättning, fortsätter Wallsten.
För den som vill medverka vid festligheterna i samband med invigningen är det bara att bege sig till området mellan badhusparken och kommunhuset under lördagen. Landshövdingen kommer att inleda dagen med ett tal och sen rullar det bara på. Vad sägs om hajdamm för de små och kanske lite salsadans för de lite större?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!