Flest får bidrag i Älvsbyn och Arvidsjaur

Sett till befolkningsmängd har Älvsbyn och Arvidsjaur flest biståndstagare i länet. Arvidsjaurs socialchef Ann-Sofi Levander ser det som ett nödvändigt pris för bibehållen folkmängd.– Vi har många ungdomar med tillfälliga jobb och är glada över att de naglar sig fast. Om de flyttar från kommunen är det ju kört, säger hon.

PITEÅ ÄLVDAL2013-07-15 06:58

Nationellt sett har skogslänen i norr fina siffror, men i Norrbotten är det tre kommuner som hamnar i botten: Arvidsjaur, Älvsbyn och Övertorneå. Där är 4,9 procent av invånarna bidragstagare, enligt Socialstyrelsens siffror över fjolåret. Försörjningsstödet i Arvidsjaur innebär en kostnad på 991 kronor för kommunens invånare, vilket är dyrast i länet.

Enligt socialchefen Ann-Sofi Levander beror statistiken på att kommunen strävar efter att låta ungdomar bo i egna lägenheter, trots knackiga arbetssituationer:

– Dessa ungdomar får stundtals tillfälliga jobb, däremellan får de försörjningsstöd. Vi tvingar dem inte att flytta hem i någon större utsträckning, det finns bättre starter på sitt vuxenliv än att tvingas flytta till mamma och pappa som 21-åring. Men det kan vara möjligt att vi måste strama åt våra riktlinjer, säger Ann-Sofi Levander.

”Vi behöver alla”

Enligt Socialstyrelsen kan biståndet ses som ett mått på hur välmående en kommun är. Arbetsmarknaden ger en direkt påverkan på biståndsbehovet, de flesta som behöver bidrag är arbetslösa utan rätt till arbetslöshetsersättning.

– Jag vet ju hur kommentarsfälten ser ut, många vill skylla på invandringen. Lösningen är inte att minska invandringen för vi behöver alla som vill flytta hit, oavsett var i världen man är född. Vi har en åldrande befolkning och är i behov av barnfamiljer som vill bo här, säger Ann-Sofi Levander.

Enligt henne är kommunens brist på vuxenutbildningar det största hindret mot minskat antal bidragstagare. Bland de goda exemplen nämner hon yrkesutbildningen inom vård- och omsorg för utrikesfödda.

– Cirka sju, åtta personer är nu ute och jobbar inom vård- och omsorg efter att ha gått utbildningen. Antalet äldre ökar och de flesta inom vård- och omsorg är över 55 år, där kommer det behövas personal, säger socialchefen.

Älvsbyn knappar in

I fjol konstaterade PT att Älvsbyborna betalade 1 029 kronor i försörjningsstöd, klart dyrast i länet. Då var det 5,8 procent av kommunens invånare som tog emot bidrag, sedan dess har siffran sjunkit till 4,9 procent.

– De här 400 personerna som inte tar sig ut på arbetsmarknaden har en rad olika skäl: det kan vara allt från funktionshinder till språk. Vi har startat en arbetsmarknadsenhet som ska jobba aktivt med detta, säger kommunalrådet Helena Öhlund (S).

Faktumet kvarstår dock att Älvsbyn har de högsta siffrorna i länet. Helena Öhlund tolkar trenden som ett resultat av nationell politik:

– Det är mycket som hamnat på kommunens bord, vilket märks på ekonomin. Trygghetssystem som tidigare burit upp svaga grupper har nu placerats ut i kylan. Framför allt unga vuxna fastnar i arbetslöshet och Älvsbyn är inget undantag, säger hon.

0911–645 95

Fakta Ekonomiskt bistånd 2012

Invånare med bistånd, % Utbetalt bistånd, mkr Kostnad per invånare, kr

Piteå 2,3 14,9 675

Älvsbyn 4,9 7,4 885

Arvidsjaur 4,9 4,9 991

Arjeplog 4,4 2,9 *

Norrbotten 3,2 160 698

Riket 4,21 10 621 1 089

*Uppgift saknas till följd av systemproblem.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om