- Vi vill vara tillgängliga och vi vill ha ett Piteå för alla, säger Stina Eriksson från Piteå turistbyrå.
Hon förklarar att det i dagsläget finns ett för dåligt underlag som kartlägger hur tillgängligheten ser ut för de olika näringarna i Piteå. Därför vill Piteå turistbyrå, Piteå presenterar och Piteå företagscentrum väcka tanken och lyfta frågan om hur en gemensam tillgänglighetsplan kan se ut.
- Grundtanken är att vi vill få hit mer folk, säger Stina Eriksson.
Hon menar att det ska vara enkelt för exempelvis en grupp där någon är blind och där någon sitter i rullstol att hitta det lämpligaste alternativet att bo på.
Inspiration från hotell
Som inspiration för dagen fanns Niclas Jonsson, hotelldirektör på Scandic i Luleå, på plats för att berätta om vilka resurser de har tagit till för att lösa tillgängligheten för gäster med något funktionshinder.
- När jag satte all personal i rullstolar, det var en aha-upplevelse, berättar Niclas Jonsson som förklarar att syftet med det var att se vilka hinder som fanns för att sedan arbeta utifrån det.
"Vara tillgänglig"
Men tillgänglighetsstandard handlar om mer än personer med funktionshinder, diskuterade Eva-Lena Bergkvist, Resia, och Johanna Lundström, Pite havsbad group. De tycker att näringarna även bör vara tillgängliga anpassat genom andra språk, olika målgrupper, olika säsonger och betonat på kultur.
- Att man håller personal utifrån den målgrupp som kommer, säger Johanna Lundström.
Workshop
Några punkter som diskuterades under fredagens workshop var om information ska finnas både på svenska och engelska, hur tillgången ska se ut vid matservering, hur entrén bör se ut och om näringen är lättåtkomligt för personer med någon typ av funktionshinder.
Förhoppningen är att kunna implementera en gemensam tillgänglighetsplan och Stina Eriksson förklarar att det är upp till var och en att bestämma hur de vill engagera sig i saken.
Men grundtanken är:
- Vi ska få mer folk till Piteå, vi ska tjäna mer pengar och det ska vara roligt, säger Stina Eriksson.