Vivi-Anne väljer hellre hemlagat
Köttkorv med mos, palt eller surströmming. Istället för att äta ur hemtjänstens inplastade matlådor får Vivi-Anne Nordmark sina önskerätter lagade hemma i det egna köket istället - till ungefär samma kostnad.
- Jag lagar upp mat en eller två gånger i veckan. Vivi-Anne bestämmer och finns med i bakgrunden och styr. Jag lagar maten och gör även en del inköp, säger Berit Jonsson.
Mat för frysen
Maten fryser hon sedan in i portionsförpackningar och lägger in i frysen så att hemtjänstens personal kan värma den.
- Mycket godare än hemtjänstens mat, säger Vivi-Anne som även tycker om att helt själv få bestämma vad hon vill äta.
Bland "önskematen" finns både palt, hemlagat potatismos med köttkorv och "blöta" - ibland lyxar duon till och med till det med surströmming. Kostnaden är "ungefär densamma" som att betala för hemtjänstens mat som lagas till i storkök och kostar 50 kronor per portion.
- Och då får man inte bestämma själv heller, menar Vivi-Anne.
Fick inte upp stjärnan
Det var när Vivi-Anne inte fick hjälp av hemtjänsten med att hänga upp en julstjärna julen 2007 som hon istället ringde till bemaningsföretaget. De ryckte ut och hängde upp julstjärnan och då sa Vivi-Anne upp hemtjänsten och nyttjade enbart det privata företaget istället.
Men sedan dess har hon blivit sämre och i dag har hon stort behov av hemtjänsten vars personal hjälper henner flera gånger om dagen. Matlagningen är det dock fortfarande Berit som står för. Samt en del ledsagning och ibland även hjälp med andra tjänster.
- Pensionärer som behöver både larm och mycket omvårdnad hänvisar vi vidare till hemtjänsten istället. Vi kan inte erbjuda någon form av sjukvård. Men gärna vara ett komplement i stället i de fallen, säger Bengta Carlsson från Resursgrupp 65 +.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!