Visslare kan få betala högt pris för civilkurage

Att våga öppna munnen och visa civilkurage. Det handlade gårdagens föreläsning om på Campus Piteå. Tre personer berättade om hur de bestraffats och belönats efter att ha slagit larm om missförhållanden på sina arbetsplatser.

Lulebon Linda Moestam har hyllats för sitt civilkurage och blev utnämnd till Årets norrbottning förra året.

Lulebon Linda Moestam har hyllats för sitt civilkurage och blev utnämnd till Årets norrbottning förra året.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-02-04 06:00

Ett trettiotal mediestudenter samlades för att lyssna på fredagsförmiddagens föreläsning "Vissla i media eller bita sig i tungan?" på Campus Piteå. Visslarna Karin Törnqvist, Linda Moestam och Sandra Söderberg var de som medverkade tillsammans med Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

- Det finns säkert missförhållanden på arbetsplatser här i Piteå, men jag tror säkert att det är värre i Göteborg, säger Nils Hanson innan han låter Karin Törnqvist ta ordet.

Fick sparken
För fyra år sedan larmade konsulten Karin Törnqvist om en jättesvindel i Göteborgs kommun. Hennes projektledare på Göteborg energi fick bonus och utförde uppdrag åt en leverantör. Trots att hon gång på gång försökt påvisa missförhållandet för ledningen var det ingen som brydde sig. Det var då hon valde att gå ut i media och fick samtidigt sparken från sitt konsultjobb.

- Jag tycker att man är en lika stor skit om man håller tyst, då är man inte bättre än skurkarna själva, säger modiga Karin Törnqvist, som i somras fick upprättelse genom att Göteborgs energi slutligen valde att ändra på deras bristande rutiner.

Prisad visslare
Under sommaren 2010 bevittnade Linda Moestam sexuella övergrepp på ett äldreboende i Luleå. Ett grovt brott som hon polisanmälde då hennes egen chef vägrat.

Linda Moestam valde också att gå ut i massmedia och ställde upp i SVT:s Uppdrag granskning. Samtidigt som hon prisats har hennes mod också haft ett högt pris. Det blev Lindas sista sommar som vikarie på äldreboendet.

Hur var det att hantera pressen?
- Folk ringde mig som om jag var en terapeut och berättade verkligen hemska historier om deras egna arbetsplatser. Men jag ångrar ingenting. Tack vare detta har det blivit en stor debatt om äldreomsorgen. Civilkurage är något bra, säger Linda Moestam.

Lindas kollega Sandra Söderberg polisanmälde också händelsen men valde att inte gå ut offentligt.

- Jag tyckte det skulle bli för jobbigt att gå ut i media. Jag kände att jag skulle göra mer nytta inom äldreomsorgen än som arbetslös då, säger Sandra Söderberg.

Uppdrag gransknings Nils Hanson var imponerad över Pitestudenternas engagemang under föreläsningen.

-  De ställde väldigt bra frågor och det väckte tankar hos mig också. Det är så fint att vara ut så här, man lär sig själv en hel del av studenternas frågor och de diskussioner som uppstår. Jag hade inget anteckningsblock med mig men jag har försökt anteckna allt här uppe, säger Nils Hanson och pekar mot sin panna.

Kommer ni ha fler föreläsningar?
- Vi fyra? Det tror jag inte, eller vi kanske borde börja turnéra runt här i landet, säger Nils Hanson och skrattar.

Fakta Tips från visslarna:

Om du upplever ett missförhållande på din arbetsplats, tveka inte att stå på dig!

Det är viktigt att skapa ett bra klimat på arbetsplatsen och ha en öppen konversation med dina kollegor.

Prova alltid att ta upp problemet internt innan du tar steget ut i medierna.

Känn inte att du måste gå till media och var medveten om vilka konsekvenser som kan komma till följd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om