Strax innan jul tvingades flera avdelningar på sjukhusen i Lycksele, Umeå och Skellefteå att stänga på grund av vinterkräksjukan, detta liksom även flera kommunala boenden.
På sjukhuset i Sundsvall härjar magsjukan i veckan och flera avdelningar har besöksförbud.
Vinterkräksjuka är ingen anmälningspliktig sjukdom, men Smittskyddsinstitutet, SMI, kan hålla koll på läget genom de rapporter som kommer in från de fyra stora laboratorierna i Umeå, Göteborg, Stockholm och Malmö.
Veckan före jul visade på en nästan fördubbling av antal diagnostiserade fall av norovirus, ett av de två calivirus som orsakar vinterkräksjukan.
Flertalet virusfynd kommer från vårdrelaterade infektioner och sjukhusen i Västerbotten är extra hårt drabbade.
Smittskyddsinstitutet kan också se att vinterkräksjukan ökar, genom att allt fler personer sökt på ordet "kräk" på vårdsajten Vårdguiden.
Bara enstaka fall
Inom några veckor väntas de ovälkomna virusen börja plåga Sveriges befolkning. I Norrbotten råder lugnet före stormen.
- Innan jul hade vi bara några enstaka fall av vinterkräksjuka på sjukhusen i Norrbotten, men det kommer att bli mycket mer, säger Kia Karlman, hygienöverläkare.
Stort mörkertal
Smittskyddsläkaren Anders Österlund håller med om den bilden och ser även från de rapporter som kommer in från hälso- och sjukvården i länet att det inte heller där verkar handla om någon ökning i dagsläget.
- Vi får det nog senare under vårvintern, säger han och menar att vinterkräksjukan oftast börjar på förskolan där barn, deras föräldrar och personal smittas. Men där är generellt mörkertalet stort eftersom de flesta inte behöver uppsöka vård.
Vinterkräksjukan är mycket smittsam och börjar ofta mycket plötsligt med häftiga kräkningar, diarré, magsmärtor och ibland även feber.
Vanligtvis brukar det dock gå över efter något eller några dygn.