Allt fler söker sig till fjällvärlden i semestertider. Många söker naturupplevelser och strapatser istället för slappt strandliv, vilket givetvis är positivt på många sätt men det ställer också till det för fjällräddare och polis som får rycka in då allt inte går som det ska.
Fjällsäkerhetsrådet har sammanställt en ny folder, "6 tips för en trygg fjällvandring", som finns att ladda ner på rådets webbplats (www.fjallsakerhetsradet.se) eller att hämta på bland annat fjällstationer och turistbyråer. Allt för att även den ovane fjällvandraren ska kunna njuta av sin tur utan att drabbas av onödiga olyckor.
Sex viktiga råd
- Det är glädjande att allt fler hittar till fjällen, samtidigt som det innebär att många vandrare saknar erfarenhet av hur man förbereder och utrustar sig, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.
Han konstaterar att det numera inträffar fler fjällolyckor sommartid än på vintern, men att man med rätt utrustning kan undvika merparten av dem.
Nedan följer en kortversion av de sex, viktiga råden. Fullständig information får du via webbplatsen eller i foldern.
1) Välj rätt utrustning - lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas då man blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera lager. Packa inte ryggsäcken för tung, praktiska checklistor för det nödvändigaste hittar du på webbplatsen.
2) Meddela färdväg och beräknad återkomst. Det är viktigt att någon känner till den planerade färdvägen och när ni räknar med att vara tillbaka, någon som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
3) Anpassa turen efter vädret. I fjällen kan vädret slå om mycket hastigt. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på telefon 0771-23 11 23. Respektera fjällvädervarningar!
4) Följ markerade leder. Det finns hundratals mil med markerade leder i fjällvärlden med avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner utmärkta. Använd dig av dem. Men tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är så lämpliga att följa sommartid.
5) Ta med karta och kompass. Lämna gamla kartor hemma och skaffa en ny, aktuell. Kompass behöver du framför allt utanför markerade leder, men då krävs också fjällvana och kunskap. Använd gärna GPS, men tänk på att batterierna snabbt laddar ur om det är kallt.
6) Rådfråga de erfarna. Människor som vistas ofta i fjällen kan givetvis bidra med värdefull information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat viktigt. Det finns exempelvis lokala fjällsäkerhetskommittéer som kan hjälpa.
Och glöm heller inte att med sunt bondförnuft och omdöme kommer man långt, använd huvudet!