"Viktigt att bygga miljösmart"
Det är viktigt att bygga Bondökanalen med minsta möjliga miljöpåverkan. Det säger konsulten Stellan Lundberg som utrett miljökonsekvenserna av kanalen.
Han är just nu i Shanghai och föreläser vid World Expo om hur man flyttar hela städer, och han är också expert på att göra miljöbeskrivningar till projekt som det vid Bondön.
- Jag har i utredningen pekat på att det är viktigt att genomföra ett torrt bygge, alltså att man inte öppnar upp emot havet förrän den största delen av kanalen är byggd, förklarar Stellan Lundberg.
Finpartiklar sprids
Han säger att vid dylika byggen blir det gott om finpartiklar som sprids och det är inte så bra för havsmiljön. Därför har Lundberg i miljöbeskrivningen föreslagit att det används fiberdukar när kanalen muddras. Fiberdukarna hängs från länsor ned emot bottnen och hindrar finpartiklar att gå ut i havet.
- Det har visat sig att att med denna teknik kan man reducera finpartikelspridningen med
90 procent, säger Stellan Lundberg, som också pekar på vikten av att göra ordentliga erosionsskydd efter kanalkanten och vid öppningarna ut emot havet.
- Det är viktigt med tanke på att Bottenviken kan stiga med
1,40 meter under en sommar.
I miljöbeskrivningen tar han också upp att det kommer att bli ganska strömt i kanalen och vattnet blir kallare.
- Det blir en återgång till hur det en gång var, det har var ju ett sund tidigare, säger Stellan Lundberg, som säger att fisket kommer inte att påverkas negativt.
- Blir det grumligt så simmar inte fisken dit och vill den ha svalare vatten går den ned på djupet. Studier visar att fisk har lätt att anpassa sig efter nya förhållanden, säger Stellan Lundberg.
Han säger att för fiskare blir kanalen en gynnsam historia.
- Blåser det nordostligt kan man välja att fiska på södra sidan. Blåser det tvärtemot går det fiska norrut, säger Stellan Lundberg, som även pekar på att kanalen blir ett bra färdval för de båtar som slipper runda Bondön, där de sparar in en hel landmil.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!