Varm höst skapar svacka för pelletbranschen

Efterfrågan på pellet minskar. Det slår hårt mot producentledet. Det finns de som anser att det råder en överetablering i branschen. Andra hävdar motsatsen samt att svackan är tillfällig.

Folke Stenvall (till vänster) vd vid Stenvalls Trä AB i Sikfors tror att det handlar om en tillfällig svacka i branschen. På bilden ses också Alf Sundkvist, operatör vid företagets pelletproduktion. (Arkivbild)

Folke Stenvall (till vänster) vd vid Stenvalls Trä AB i Sikfors tror att det handlar om en tillfällig svacka i branschen. På bilden ses också Alf Sundkvist, operatör vid företagets pelletproduktion. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-12-31 06:00

En varmare höst än normalt och en så här långt varm vinter.

Det här kan sägas vara två klara anledningar till att det går ut förhållandevis små pelletvolymer på marknaden.

Det i sin tur skapar svårigheter i branschen.

Utslagning
Vid Bioenergi AB i Luleå med 18 anställda jobbas det för högtryck för att hitta nya marknader och avsättning för de 100 000 ton pellet som årligen produceras.

I en intervju säger företagets vd, Lars Stenberg till tidningen Norra Västerbotten att det finns en överetablering i branschen och att det bara är de starkaste som kommer att överleva.

Den uppfattningen delar inte Folke Stenvall, vd för Stenvalls Trä AB i Sikfors.

- Jag anser inte att det råder någon överetablering. Inte i ett längre perspektiv i alla fall. Enligt min uppfattning är den här svackan är tillfällig, säger han.

Folke Stenvall uppfattar att branschen möjligen har vuxit aningen för fort i förhållande till marknaden.

Blygsam produktion
- Ett scenario med sjunkande oljepriser eller billigare el kan jag inte se även om elkostnaden just nu ligger på en tämligen låg nivå, säger han.

Stenvalls Trä AB har en förhållandevis blygsam pelletproduktion med en tillverkning av 20 000 ton i år. Den svarar för sju procent av koncernens totala omsättning.

- Det handlar kanske inte om någon gigantisk produktion, men det är en viktig pusselbit totalt sett för oss, säger Folke Stenvall.

20 000 ton är dessutom en ökning med 30 procent. Det finns dessutom ett uttalat budgetmål om en produktion på 40 000 ton.

Utvecklingen av bioenergi tror han med andra ord kommer att öka.

- Som jag sa. Svackan är tillfällig. Dessutom finns ju uttalade politiska mål inte bara här i Sverige utan i hela Europa om att minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till år 2020, säger Folke Stenvall.

Mer pellet
För att dessa mål ska kunna uppnås behövs därför enligt hans uppfattning, en ökad pelletproduktion.

- Pelleten är ju betydligt billigare än både el och olja. Det är egentligen bara björkved som är billigare, konstaterar Folke Stenvall.

Med andra ord handlar det om att försöka hålla ut.

- Jag tror personligen att det vi ser är en tillfällig svacka. Det har byggts lite för fort där marknaden inte riktigt hunnit med, säger Folke Stenvall.

FAKTA Träpellet

Träpellet är ett koldioxidneutralt, miljövänligt och koncentrerat biobränsle.

Pellet tillverkas i huvudsak av ren såg och kutterspån som torkas och pressas till små kutsar med en diameter på 6-12 mm.

Råvarans eget lignin fungerar som bindemedel.

I dag finns ett drygt 30-tal större pelletsfabriker spridda över landet som tillsammans har en produktionskapacitet på nästan 1 miljon ton per år.

Cirka 270 000 ton nyttjas av villaägare.

Det är enkelt att konvertera till pelleteldning för den som går från ved, olja eller elvärme.

En kubikmeter olja motsvarar 2,1 ton bränslepellets. Ett ton pellet ligger på cirka 2 300 kronor (bulkleverans).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om