Vård istället för fängelse för narkotikabrottsling

I slutet av november ifjol åtalades sju unga Pitebor för narkotikabrott. Tre av dem dömdes till fängelse, delvis för att frivården inte hunnit ta fram behandlingsplaner. Bara en, 22-åringen, överklagade - och har nu fått kontraktsvård istället.

PITEÅ 2010-02-16 06:00
Hovrätten behandlade hans fall den 29 januari och i förra veckan kom domen, en dom som konstaterar att tingsrättens bedömning och val av påföljden 1,5 års fängelse var riktig. Då. När ingen behandlingsplan fanns.
Till hovrättsförhandlingarna hade frivården hunnit ta fram en sådan plan och 22-åringen dömdes nu till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård. Det innebär att han istället för att sitta i fängelse kommer att finnas på ett behandlingshem under de närmaste nio månaderna och därefter stå under övervakning.
19-åring i fängelse
Det är exakt den påföljd som kriminalvården rekommenderade redan när åtalet behandlades i Skellefteå tingsrätt, men eftersom frivården inte hunnit ta fram några sådana behandlingsplaner dömdes tre unga personer till fängelse istället. Två av dem, en 19-åring och en 20-åring, valde att inte överklaga och har nu börjat avtjäna sina straff på anstalter i södra Sverige.
Varför överklagade ni inte?
- Min klient såg i det läget inget skäl att överklaga, säger 20-åringens advokat, Lars Olof Nordin från Umeå. Chanserna att hovrätten skulle utdöma ett kortare fängelsestraff var små och min klient var inte riktigt mogen eller tillräckligt motiverad för att genomgå en drogavvänjande behandling.
Advokaten konstaterar också att vård heller inte är uteslutet i och med att man sitter i fängelse.
- Nej, man kan ju få behandling och hjälp där också, bara man ber om det.
Hasch i bilen
Det var den 25 oktober ifjol som knarkhärvan nystades upp i och med att Skelleftepolisen stoppade en bil med tre unga Pitebor i på E 4 vid Yttervik. Samtliga visade tecken på narkotikapåverkan och i bilen hittade polisen mer än ett halvt kilo hasch.
Den växande utredningen visade att flera inköpsresor till Stockholm gjorts och att så många som sju unga Pitebor i åldrarna 18-22 år varit inblandade.
I den efterföljande rättegången fick fyra av dem skyddstillsyn, medan tre dömdes till fängelse i 1-1,5 år. PT har därefter uppmärksammat fenomenet att unga brottslingar hamnar i fängelse
istället för att få vård, just för att frivården inte hinner göra sina behandlingsplaner klara.
22-åringen, som nu får behandling istället för fängelse, har suttit häktad i tre månader innan den domen kom.
FAKTA Frivård
Skyddstillsyn = prövotid på tre år i frihet, övervakning under det första året. Nya brott under prövotiden innebär att beslut om skyddstillsyn undanröjs.
Kontraktsvård = skyddstillsyn med föreskrifter om särskild behandlingsplan (exempelvis drogavvänjning eller påverkansprogram).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om