Var är de kvinnliga artisterna på festivalscenen?

Piteå dansar och lers motto är att erbjuda något för alla musiksmaker och på hemsidan skriver man att festivalen alltid "serverat topp och bredd". Frågan är hur festivalen prioriterar ett jämställt scenutbud. I år är nämligen fördelningen av män och kvinnor på festivalens scener i allra högsta grad skev. Endast två band/artister av totalt 18 bokade har kvinnliga medlemmar.

Johan Bergström, UpSweden, tror på fler projekt riktade till kvinnor.

Johan Bergström, UpSweden, tror på fler projekt riktade till kvinnor.

Foto: Sofia Wellborg

Piteå 2010-06-12 06:00
Lars Winnerbäck, Kent, Salem al Fakir och Adept är dragplåster till sommarens Piteå dansar och ler, alla är manliga artister. Festivalgeneralen Åsa Stocksén försvarar det mansdominerade scenutbudet med att Piteå dansar och ler försöker att boka artister efter publikens önskemål.
- Vi gör enkätundersökningar för att ta reda på vilka artister vår publik vill ha. Vi arbetar även för att ha en bredd av olika genrer, men könet det är inte primärt.
Åsa Stocksén kan däremot inte svara på frågan om det inte fanns fler önskemål på artister/band som är kvinnor.
Hon hänvisar istället till bokningsansvarige Jan Wimander, som säger att det har önskats band/artister med kvinnliga medlemmar. Han säger att de under vintern har arbetat med att boka dem men utan att lyckas, av outtalad anledning. Jan Wimander poängterar precis som Åsa Stocksén att Piteå dansar och ler aldrig utgår från kön vid bokning av artister.
Frågan är varför många festivaler, däribland Piteå dansar och ler, år efter år har ett mansdominerat scenutbud, när det finns väldigt många duktiga musiker som är kvinnor.
Få på turné
Kvinnor är ingen minoritet i samhället, men hur kommer det sig att de alltid är det på festivalscenerna?
- En anledning till att det ser ut som det gör i år är att det inte är så många tjejer som är ute på turné i sommar, säger Åsa Stocksén
Att det inte finns några kvinnliga alternativ, att kvinnor inte vill ställa upp eller att det inte finns tid att hitta kvinnor, är de vanligaste argumenten till att man väljer män framför kvinnor i debatter, tidningar - och som i detta fall festivaler.
Det var just av denna anledning som Lina Thomsgård i början av mars detta år startade Rättviseförmedlingen.
Rättviseförmedling
Den som vill ha hjälp med att hitta underrepresenterade förmågor kan vända sig till Rättviseförmedlingen för kostnadsfri hjälp.
- Vi har i dag 13 000 medlemmar och kan genom vårt nätverk ge våra kunder en lista över flertalet lämpliga personer, säger Lina Thomsgård.
Rättviseförmedligen har i år bland annat hjälpt Gatufesten i Sundsvall med en lista över artister/band som är kvinnor och ute på turné i sommar. Listan finns på Rättviseförmedlingens hemsida och innehåller 57 namn.
Lina Thomsgård berättar att Rättviseförmedlingen fått oerhört positiv respons.
- Men vi vill inte gå till attack, vi ser inget offer och ingen förövare. Vi vill bara inspirera och hjälpa till att bidra till ett mer jämställt samhälle.
Inga tjejer
Johan Bergström arbetar för musikföreningen UpSweden, vars arbete består i att hjälpa oetablerade band att nå ut med sin musik.
Föreningen har sedan fyra år tillbaka en scen på Piteå dansar och ler, där nykomlingar får chansen att visa upp sig.
I år är det tolv band som ska spela på UpSweden-scenen. Samtliga deltagare är män.
- Svårigheterna för oss att rekrytera kvinnor är att de oftast är soloartister och vi arbetar bara med band, säger Johan Bergström.
Att det är fler killar än tjejer som spelar i band tror Johan Bergström beror på att killar oftast har bättre självförtroende än tjejer.
- Killar kan lära sig tre ackord på gitarr och sedan tror de att de är världsstjärnor. Tjejer däremot vill vara jätteduktiga innan de ens kan tänka sig att spela upp sin musik för någon. Det gör det lättare för killar att mötas och starta band.
Når inte ut
Johan Bergström är dock medveten om att deras verksamhet inte når ut till kvinnor på samma sätt som till män. Det är något UpSweden måste arbeta med, menar han.
Johan Bergström tror att ett sätt kan vara att ha fler projekt som är riktade till kvinnor.
Lina Thomsgård förstår varför det ser ut som det gör i dag och menar att det finns många strukturer i vårt samhälle som gör att vi väljer som vi gör. Det är lättare att följa invanda mönster än att testa något nytt.
- Det är jätteviktigt att värna om jämställdheten för att alla människor oavsett ålder, kön eller utseende ska ha samma möjligheter och rättigheter, poängterar hon.
Om mansdominansen på årets festvalscener i norr säger hon:
- Det är ett gott tecken att det i dag inte fungerar att ha en festival med bara snubbar utan att någon protesterar, säger Lina Thomsgård.
FAKTA
Piteå dansar och ler är inte ensamma om att ha ett mansdominerat scenutbud. Så här ser det ut på de andra norrländska festivalerna:

Stadsfesten Skellefteå: 31 bokade artister varav 5 artister/band med kvinnor i.
Luleåkalaset: 16 bokade artister varav 3 artister/band med kvinnor i.
Trästocksfestivalen: 36 artister bokade 11 artister/band med kvinnor i.
Kirunafestivalen: 16 bokade artister/band varav 3 med kvinnor i.
n Vill du veta mer om rättviseförmedlingen, besök: www.rattviseformedlingen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om